Město Jičín žádá o dotace k dalšímu zvelebení Valdštejnské lodžie

26.02.2024 13:05 | Tisková zpráva

Rada schválila podání tří žádostí o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, prostřednictvím Místní akční skupiny Otevřené zahrady Jičínska. Město Jičín připravuje projekty na další zvelebení areálu Valdštejnské lodžie a tyto dotace by mohly pomoci s financováním záměrů.

Město Jičín žádá o dotace k dalšímu zvelebení Valdštejnské lodžie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

MAS Otevřené zahrady Jičína vyhlásila 5., 6. a 7. výzvu k předkládání projektových návrhů. Témata těchto výzev jsou Údržba a vzhled obcí, Obnova kulturně-historických památek a Budování a rekonstrukce doprovodné infrastruktury a služeb. Město má připravené tři záměry, které lze aplikovat na tyto výzvy. Ve všech případech jde teprve o fázi žádostí, takže není rozhodnuto o získání dotačních prostředků, nicméně všechny níže uvedené záměry město Jičín plánuje a hledá možnosti financování.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí

Jedním záměrem je obnova fasád Valdštejnské lodžie. Dotace by mohla činit maximálně 5,6 milionu korun a vzhledem k dotačním podmínkám by obnova fasád byla zařazena do investičního rozpočtu v příštích letech. Stavební akce bude náročná, neboť jde o zásah do historické památky, avšak dotační podmínky by umožnily ji realizovat na etapy.

Dalším záměrem je realizace chodníků, parkoviště a komunikací okolo Valdštejnské lodžie, na Čestném dvoře a v Libosadu. Možnosti parkování jsou často zmiňovaným nedostatkem Valdštejnské lodžie, z níž se v posledním desetiletí stalo navštěvované kulturní centrum. Záměr již má stavební povolení a může být nejbližších letech realizován, pokud bude zajištěno financování. Dotace může být ve výši 8,4 milionu, odhadované náklady na celkový projekt výstavby ploch je více než 11 milionů korun.

Třetí záměrem je instalace doprovodných technologií do Valdštejnské lodžie. V rámci dotační výzvy MAS mohou být pořízeny například sčítače pro monitoring návštěvnosti, fotopointy, informační tabule a další prvky, které budou prezentovat přírodní fenomén, historickou událost, významnou osobnost či technickou památku. Tato dotace by tak mohla podpořit Zlatou stezku Českého ráje a projekt Cesta Valdštejnských architektů, díky kterému v Lodžii vznikl nový víceúčelový sál a který má za cíl navýšit cestovní ruch v barokních památkách našeho regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…