Město Jičín vypisuje soutěž na návrh zástavby Holínského Předměstí

17.02.2024 16:29 | Tisková zpráva

Rada schválila zadání pro soutěž na návrh zástavby Holínského Předměstí. O přípravě na vypsání soutěže město Jičín informovalo s více než ročním předstihem, kdy probíhaly přípravy. V lednu 2024 se navíc v Biografu Český ráj uskutečnila diskuse s občany o Holínském Předměstí a město Jičín vyhlásilo i dotazníkové šetření.

Město Jičín vypisuje soutěž na návrh zástavby Holínského Předměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Veškeré dostupné podklady včetně zvukového záznamu z diskuse jsou zahrnuty do soutěžních podmínek. Soutěž má podporu České komory architektů a při hodnocení budou zohledněny požadavky odborné i laické veřejnosti.

Účastníci soutěže mají dodat návrh na řešení infrastruktury v lokalitě, která je vymezena ulicemi Markova a Seifertova a silnicí I/35. Celková plocha je 16 hektarů. Návrhy musí zohlednit ochranné pásmo silnice první třídy, opatření proti hluku, nakládání s dešťovými vodami, opatření proti změnám klimatu, požadavek po veřejných prostranstvích a zeleni a možnosti dopravní obslužnosti. Klíčovým zadáním města je, že v lokalitě má vzniknout obytná čtvrť.

Bude zajímavé, jak se soutěžní návrhy s požadavky popasují, a nepochybně z konceptů vyplynou nové, nepředvídané nápady, v čemž právě spočívá přínos urbanisticko-architektonických soutěží. Podobnou soutěž si město Jičín vyzkoušelo i pro připravovanou Odpočinkovou zónu Cidlina, pro kterou probíhá sestavování projektové dokumentace, nebo pro obytnou zónu v lokalitě Kasárna, kde se již pracuje na výstavbě infrastruktury.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí

Soutěž bude dvoukolová. O dodaných urbanisticko-architektonických návrzích bude rozhodovat speciální porota, v níž zasednou architekti a zástupci města Jičína. Odbornou částí poroty budou architekti prof. Ing. arch. Pavla Melková, Ph.D., doc. Ing. arch. Petr Stolín a prof. Ing. akad. arch. Jan Šépka, dále jako náhradní člen Ing. arch. Martin Rössler. Za město Jičín v porotě zasednou členové zastupitelstva, konkrétně starosta JUDr. Jan Malý a místostarosta Mgr. Petr Hamáček, a dále jako náhradní člen Ing. Jan Zachoval.

Soutěžící mohou své návrhy podat do 12. dubna 2024, nato porota vybere maximálně pět, které postoupí do druhého kola. Všechny povinné součásti a dokumenty, které soutěžící musí zahrnout do svého návrhu, jsou popsány v podmínkách.

Záměr realizace zástavby v Holínském Předměstím je teprve na samotném začátku. Ze soutěže vzejde pouze návrh řešení. Do zahájení realizace uplynou roky, neboť v rámci příprav bude nutné vyřešit řadu úkolů a překážek, jako jsou tvorba projektové dokumentace, vyřešení majetkových poměrů, povolovací řízení stavby a v pozdější fázi i zajištění financování.

V současné době se město Jičín soustředí na dokončení infrastruktury v již zmíněné lokalitě Kasárna, která se rozkládá mezi Valdštejnovou alejí a čtvrtí Čeřovka. I tomuto projektu předcházela několikaletá příprava, ovšem nyní jsou stavební práce již ve druhé polovině a v roce 2025 budou dokončeny. V závěru prací bude zahájen prodej parcel pro rodinné a obytné domy. Poptávka po bydlení v Jičíně ale bude pokračovat, proto město připravuje záměr zástavby Holínského Předměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…