Jičín: Letošní zima stála technické služby o půl milionu víc

11.05.2017 7:32

RM schválila navýšení provozního příspěvku Technickým službám pro tento rok o 0,5 milionu korun. Důvodem jsou vyšší náklady při zimní údržbě městských chodníků a ulic především ze začátku tohoto roku. Vyprázdněny byly zcela také solné sklady. Musí se tak přes léto doplnit zásoby, protože je cena během léta příznivější.

Jičín: Letošní zima stála technické služby o půl milionu víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Každoročně mají TS ve svém rozpočtu provozní příspěvek na celý rok ve výši 1 300 000 Kč, což vždy na pokrytí provozu stačilo ba naopak mnohdy i zbývalo. Kvůli letošní tuhé zimě byl však rozpočet brzy vyčerpán a pro letošní rok chybí částka zhruba 500 000 Kč, aby se pokryla mírná ztráta z prvních měsíců roku 2017 a doplnily také zásoby. Důvodem vyšších nákladů byla především zvýšená spotřeba nafty (o cca 5 000 litrů) což činilo asi 150 000 Kč. Neplánovaně se totiž odvážel sníh z města a probíhala také častější zimní údržba.

Zvýšená byla také spotřeba soli, což stálo asi o 100 000 Kč více. Na běžnou zimu stačí cca 150 tun soli, vloni se použilo asi 188 tun. Letos tedy bude třeba doplnit zásoby (za zhruba 250 000 Kč). V průběhu zimy také technické služby zakoupily za 30 000 Kč novou radlici za traktor na hrnutí sněhu a opravily vozový park za cca 50 000 Kč. Téměř 170 000 Kč pak stály mzdy, především za noční údržbu a přesčasové hodiny. Na odklízení sněhu a údržbě se podílelo pravidelně pět vozidel se sypačem a radlicí, v kritické dny byly posíleny čtyřmi traktory s nesenou radlicí na pluhování komunikací.

Pro drobná dočištění úzkých chodníků byla mimo plán zimní údržby nasazena i technika CITY 600 (běžně požíván jako malý zametací vůz) s čelní radlicí a sypačem. Kromě strojní techniky pravidelně do ulic vyrážela 6 členná úklidová četa, která měla na starosti dočišťování přechodů ve městě včetně jejich nástupních a výstupních míst a jejich ošetření posypovým materiálem z rozmístěných posypových beden (55 ks). Celou zimní údržbu řídili celkem čtyři hotovostní dispečeři, kteří se střídali v pravidelných nočních a denních směnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…