Jičín: Město bude nově zveřejňovat smlouvy jen podle zákona, nikoli směrnice

04.06.2016 16:35

Rada města zrušila směrnici č.5/2015 o zveřejňování smluv, a to ke dni 1. 7. 2016. Důvodem je vznik nového zákona o registru smluv, který začíná platit právě k tomuto datu. Docházelo by tedy k duplicitě zveřejňování a také k dvojí administrativě.

Jičín: Město bude nově zveřejňovat smlouvy jen podle zákona, nikoli směrnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dne 1.4.2015 schválila RM s účinností od 1.6.2015 směrnici o zveřejňování smluv, na jejímž základě jsou zveřejňovány na úřední desce města všechny smlouvy uzavírané mezi městem Jičín a další osobou bez ohledu na výši plnění. Směrnice stanoví základní povinnosti při zveřejňování (anonymizace, získání souhlasu smluvní strany apod.). Zveřejnění se zajišťuje přes evidenci smluv na úřední desce.

Dne 1.7.2016 nabyde účinnosti zákon č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv. Na základě tohoto zákona je město jakožto obec s rozšířenou působností, jeho příspěvkové organizace, a právnická osoba, v níž má město samo nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby (SNMJ a.s., VOS a.s.) povinno zveřejňovat smlouvy, a to prostřednictvím registru smluv, jehož správcem je Ministerstvo vnitra. Jedná se o smlouvy s plněním nad 50 tis. Kč bez DPH a dále dle metodického pokynu se to rovněž vztahuje na potvrzené objednávky.

Dále existují zákonné výjimky (např. fyzické osoby, pokud se to netýká převodu vlastnického práva k hmotné nemovité věci), které se nepřekrývají se směrnicí města. Ze smluv se dle zákona taktéž neposkytují informace, které se neposkytují dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Smlouvy se zveřejňují prostřednictvím datových schránek a navíc od 1.7.2017 bude účinnost těchto smluv moci nastat až zveřejněním takové smlouvy a následkem nezveřejnění bude absolutní neplatnost takové smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…