Karviná: Do značení syntetickou DNA se zapojil i polský partner

16.03.2017 19:51

Metoda forenzního značení majetku (jízdních kol, invalidních vozíků a jiných předmětů) syntetickou DNA byla poprvé zavedena v roce 2013 v rámci lokálního projektu v Ostravě. V následujících třech letech se rozrostla na úroveň republikovou, kdy v roce 2016 již bylo zapojeno do tohoto systému značení a registrace celkem 28 obcí a měst. Na konci tohoto roku bylo takto evidováno více než 10 000 předmětů.

Karviná: Do značení syntetickou DNA se zapojil i polský partner
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Vzhledem k velmi pozitivním zkušenostem s  projektem a zároveň se zájmem dále navýšit účinnost této metody, byla v roce 2015 započata spolupráce na mezinárodní úrovni. V květnu loňského roku proběhla pod záštitou MV ČR konference v Žilině (SK), které se zúčastnili také zástupci karvinské městské policie.  Slovenskou stranu forenzní značení zaujalo na tolik, že zvažuje možnost profinancování projektu s úmyslem zapojení se do jednotné databáze společně s ČR.

Od roku 2015 se živě zajímá o možnost zapojení do tohoto projektu také polský partner (městská policie - Straż Miejska Jartrzembie Zdrój) a v průběhu roku 2016 byly vytvořeny podmínky pro možnost rozšíření forenzního značení do Polska.

Výsledkem úsilí byla dnešní schůzka v sídle Městské policie Karviná, při které se sešli zástupci dodavatele softwarové platformy (databáze), dodavatele materiálu pro značení, zástupce ministerstva vnitra, Městské policie Karviná a Straży Miejskej w Jastrzębie-Zdroju, kteří finalizovali postupy a přístupy do databáze tak, že v nové cyklistické sezóně započne značení a registrace také v Jastrzębiu-Zdroju. "Tímto se tento projekt stává evropským, což považujeme za velký úspěch protože jde o první plně funkční databázi jízdních kol, invalidních vozíků a jiných předmětů s přesahem do evropského prostoru," okomentoval ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …