Každý desátý Chomutovan nezaplatil za odpady a každý pátý za psa

14.05.2012 21:16

Poplatek za komunální odpady měl být z poloviny zaplacený posledního února, poplatek za psa do konce března. Přes šest tisíc občanů Chomutova si nesplnilo svoji zákonnou povinnost a nezaplatili uvedené poplatky.

Každý desátý Chomutovan nezaplatil za odpady a každý pátý za psa
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Ty se jim mohou navýšit až trojnásobně, navíc se mohou obávat exekucí. „Dluhy jsou ve výši 1,9 milionu za odpady v letošním roce a přes 600 tisíc za psy. Nyní vydáváme platební výměry, dalším krokem budou exekuce na účet, mzdu nebo věci dlužníků,“ řekl ekonom města Jan Mareš.

Poplatek za odpady je stanovený na 500 korun na osobu a rok. Při jeho výpočtu se vychází ze skutečných nákladů za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu ve městě za uplynulé období. Je možné jej zaplatit na celý rok jednorázově do konce února, nebo ve dvou stejných splátkách do února a srpna. „Občané Chomutova sice za odpady zaplatí 500 korun za rok, ale město každému ještě přispívá 160 korunami do výše skutečných nákladů nejen za svoz odpadu, ale za celý systém nakládání s odpady,“ upřesnil ekonom Mareš. Ke snížení ceny mohou přispět všichni občané města svým ekologickým přístupem, tříděním odpadu, využíváním sběrných dvorů, pravidelně rozmístěných velkokapacitních kontejnerů a hlavně nezakládáním černých skládek mimo město i u kontejnerů na sídlištích. Likvidace těchto sběrných skládek a skladišť totiž celý systém zdražuje. Z padesátitisícového Chomutova dluží za odpady v prvním pololetí letošního roku 5 171 občanů 1,9 milionu korun, zaplaceno bylo 9,9 milionu.

Za 4 764 přihlášených psů zaplatilo 3 786 majitelů 1,5 milionu korun. Dluh 613 tisíc jde na vrub 978 poplatníkům. Výše poplatku je stanovena na 1 500 korun za psa a rok. Bydlí-li majitel psa v rodinném domě, pak je cena snížena na 500 korun, pokud má držitel psa jako jediný příjem některý z důchodů, pak za psa zaplatí 200 korun za rok. Za každého druhého a dalšího psa je pak poplatek vyšší. „Od poplatku jsou osvobozeni noví majitelé psů z chomutovského útulku. Navíc všichni pejskaři od města získávají kapsli i s náhradní tisícovkou sáčků ke snadnému úklidu po svých čtyřnohých miláčcích,“ dodává Mareš.

Kdo zapomněl zaplatit za odpady či za svého psa, má ještě několik dní možnost zaplatit vyhláškami stanovené částky. Při nereagování na platební výměr hrozí navýšení dluhů až na trojnásobek a následná exekuce. „Zapomenout nebo se dostat do platebních potíží může každý člověk. Pak ale musí svoje záležitosti řešit například sepsáním splátkového kalendáře. Je zbytečné nechat vše dojít až k exekuci,“ radí ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…