Krnov podpoří Mezinárodní den porozumění autismu

26.03.2017 19:42

Na 2. duben připadá Mezinárodní den porozumění autismu. Barvou tohoto dne je modrá. Ta je symbolem komunikace a sebevyjádření, v nichž mají lidé s autismem největší potíže. Jako výraz porozumění a podpory rodinám, které pečují o své blízké s autismem, se po celém světě rozsvítí velké budovy modře, lidé se obléknou do modrých šatů, v nákupních centrech se k tomuto tématu budou pořádat osvětové aktivity. A ani Krnov nezůstane stranou.

Krnov podpoří Mezinárodní den porozumění autismu
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Na víkend, který bude 2. dubnu předcházet, se na radnici rozsvítí modře ciferník hodin, v dalších dnech na Mezinárodní den porozumění autismu upozorní akce Slezské diakonie. „Na pondělí 3. dubna v době od 13.00 do 15.00 hodin chystáme již tradiční, protože už třetí, happening u radnice, z něhož jako vždy pořídíme společnou fotografii v modrém. Nově budeme mít na náměstí modrý stan s fotokoutkem a modrým punčem a během setkání také vyhlásíme vítěze naší tipovací soutěže, který získá vyhlídkový let nad Krnovem.

Kromě hapenningu zájemci získají více informací o autismu také v budově Městského úřadu v Krnově ve Vodní ulici, kde v prostorách odboru sociálního najdou informační panel,“ uvedla za Slezskou diakonii Šárka Gaudková.
Autismus je slovo pocházející z řečtiny a znamená sám.

Člověk je sám ve svém světě. Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí, která vzniká na neurobiologickém podkladě. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Jeho duševní vývoj je kvůli tomuto handicapu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus doprovází specifické vzorce chování a na základě projevů se diagnostikuje, a to již v raném věku, obvykle do 36 měsíců. Porucha určitých mozkových funkcí způsobí, že dítě nedokáže správným způsobem vyhodnocovat senzorické a jazykové informace. Lidé s autismem pak mívají výrazné potíže ve vývoji řeči, ve vztazích s lidmi a obtížně zvládají běžné sociální dovednosti. S poruchou autistického spektra se rodí každé 110. dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…