Liberec: Estonský velvyslanec si oblíbil lyžování na Ještědu

17.03.2017 15:33

O bezplatné městské hromadné dopravě nebo o volbách přes internet, kterými si lidé v Estonsku vybírají své politické zástupce, si na liberecké radnici povídali primátor Tibor Batthyány a velvyslanec Estonské republiky v ČR J.E. Sten Schwede.

Liberec: Estonský velvyslanec si oblíbil lyžování na Ještědu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Do Liberce přijel jednak proto, že chtěl více poznat město, které zná spíše jen ze zasněžených svahů Ještědu ze svých soukromých cest, ale také kvůli plánované návštěvě liberecké synagogy, kde uctil památku židovských obětí během druhé světové války.

„Liberec jsem navštívil už několikrát i s rodinou, oblíbil jsem si lyžování na Ještědu. Oceňuji pohodlný příjezd přímo k areálu a naprosto unikátní je možnost dostat se pod kopec tramvají,“ řekl Sten Schwede.

U tématu zůstali a primátor velvyslance seznámil s připravovanou modernizací a rozvojem celého lyžařského areálu. Velvyslanec zmínil, že Liberec je v Estonsku pojmem, především jako symbol zimních sportů. Lidé mají v živé paměti Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009, ze kterého si jejich reprezentant přivezl zlatou medaili. „Věřím, že se váš vztah k Liberci po dnešku ještě více upevní, a že si najdete čas znovu přijet a užít si lyžování v novém skiareálu na Ještědu,“ uvedl Tibor Batthyány.

Primátor se zajímal o současný rozmach informačních technologií v Estonsku. V zemi zavedli elektronické služby a přes internet fungují úřady i volby. Elektronické hlasování je tam čím dál více populární, přesto mají lidé stále možnost výběru mezi počítačem a osobní účastí u volební urny.

Zajímavým tématem byla bezplatná městská hromadná doprava. Estonské hlavní město Tallinn totiž už několik let poskytuje obyvatelům metropole s trvalým bydlištěm dopravu zdarma. Vysoké náklady městu kompenzují zvýšené příjmy do městského rozpočtu, protože se více lidí kvůli MHD přihlašuje v Tallinnu k trvalému pobytu.

Sten Schwede působí na Estonském velvyslanectví v Praze od srpna 2014. Předtím byl generálním konzulem Estonska v New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…