Litomyšl: Andělské adventní neděle a rozsvícení vánočního stromu

02.12.2023 20:08 | Tisková zpráva

Přijměte pozvání na první Andělskou adventní neděli a slavnostní rozsvícení vánočního stromu! Zámecké návrší je kouzelné místo, na které se slétají andělé obzvlášť v době adventní.

Litomyšl: Andělské adventní neděle a rozsvícení vánočního stromu
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Svůj domov mají v piaristickém chrámu, kde návštěvníka provázejí Ježíšovým příběhem a o Vánocích stráží desítky betlémů i program Andělských adventních nedělí. Ten bude letos opět plný koncertů, pohádek, světel, ohňů a provoněný gurmánskými specialitami. V programu nechybí oblíbený videomapping ani dílničky pro děti, řada koncertů i výstav a Sváteční slovo místních duchovních. Tak přijměte pozvání a přijďte se naladit na tu pravou vánoční notičku, potkat se se známými a zahřát se hrnečkem nějaké voňavé dobroty.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu s videomappingem a Pavlem Helanem

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Vánoční strom, který bude zdobit opět prostranství mezi chrámem Nalezení sv. Kříže, regionálním muzeem a zámeckým areálem budeme slavnostně rozsvěcovat první adventní neděli 3. prosince v 17:00 hodin. Připravujeme vystoupení dětských sborů Kvítek a Lilium, duchovní slovo i koncerty. Na andělském pódiu startujeme již ve 12:30 koncertem kapely Unotrio, děti se mohou ohřát od 13:00 hodin v zámeckém IC při adventních dílničkách nebo v 15:00 hodin při pohádce Vánoční příběh, aneb cesta do Betléma v Nové městské síni. Ve 14:00 hodin proběhne v regionálním muzeu vernisáž výstavy „Krása nostalgie. Historické kočárky, hračky a dobová móda se sbírek Renaty Glänznerové“. Můžete si zde také prohlédnout i zakoupit korálkové vánoční ozdoby paní Růženy Navrátilové.

Napětí před samotným rozsvícením stromu ještě umocní videomapping na zámecký pivovar. Ochudit vás nechceme ani o předvánoční koncert. A protože Vánoce jsou křesťanské svátky a advent doba očekávání na narození Ježíška, pozvali jsme vlídného písničkáře Pavla Helana, který nám tu dobu čekání zpříjemní, první část vystoupení bude od 16:00 hodin na andělském pódiu. Druhá část koncertu začne hned po rozsvícení vánočního stromu – věříme, že i po této slavnostní události s námi pár chvil zůstanete.

Na co se těšit v rámci Andělských adventních nedělí?

Centrem veškerého andělského dění je piaristický chrám Nalezení sv. Kříže. Zde bude opět velká výstava betlémů (vernisáž 2. prosince ve 14 hodin), každou neděli sváteční slovo, ale i prohlídky. Před chrámem začíná vždy v neděli od 13 hodin gurmánský trh a koncerty na andělském pódiu. Přivítáme například oblíbené Kantory, Neřež Trio, Mother´s Angels, Parkoviště pro velbloudy či Thoma Artwaye s Bandem. Děti se mohou těšit na pohádky v Nové městské síni, vánoční tvoření pro rodiče s dětmi v zámeckém infocentru, Andělčino putování, zimní dětskou hernu v muzeu a snad i na nový fotokoutek. Chybět nebude ani Andělská dárečkárna.

Do sálů zámeckého pivovaru a jízdárny pozveme prodejce, kteří budou mít za úkol usnadnit vám vymýšlení a pořízení vánočních dárků pro vaše blízké. V tuto chvíli již můžeme prozradit, že druhu andělskou neděli zde bude Gurmánský festival a třetí adventní neděli předvánoční MINT market. Tedy prodejci, kteří zároveň to, co prodávají, sami vyrábějí. Štědrý den vychází v letošním roce na čtvrtou adventní neděli. Těšit se můžete na Štědrovečerní koledování se skupinou Věneband a odnést si do svých domovů opět budete moci i betlémské světlo.

Kompletní program Andělských adventních nedělí najdete na webu ZDE nebo v prosincovém vydání Lilie. Připravili jsme také programový leták a plakáty. Máme i Facebook a Instagram, tak pište, komentujte, foťte, sdílejte, a hlavně si bez nervů užijte přípravy na Vánoce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…