Litomyšl: Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

08.02.2024 10:32 | Tisková zpráva

Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety! Historikové popisují tuto událost takto: Syn sládka zámeckého pivovaru se v Litomyšli narodil 2. března 1824 v 10 hodin, v den kdy vrcholil masopust. Paní Smetanová prý ještě v předvečer nejveselejšího dne v roce do půlnoci tančila. Narození prvního syna v rodině bylo velkou slávou. „Otec byl prý právě na dvoře, když děvče přiběhlo se zprávou, že se narodil syn. A tu šťastný otec v samé radosti děvče chytil a tančil s ním po dvoře. Chtěl však, aby i jeho lidé sdíleli s ním tuto radost, proto dal na dvůr vyvaliti své chase sud piva a ta pak zpívajíc a tancujíc neméně radostně vítala příchod Bedřicha Smetany na svět".

Litomyšl: Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Slavit 200. výročí narození Bedřicha Smetany budeme celoročně. Ale přesně v den jeho narozenin i jakousi prostou rekonstrukcí událostí, které zažilo první zámecké nádvoří před dvěma sty lety. „Litomyšlské chase“ narazí sud piva starosta Daniel Brýdl v roli sládka Františka Smetany. A nebude to pivo ledajaké – Bedřichův speciál navaří Minipivovar Veselka právě pro tuto slavnostní příležitost! Dodejme, že symbolických 200 piv bude vytočeno zcela zdarma! Od 10 hodin budou na nádvoří i zabíjačkové hody s řeznictvím Morávek a k tanci i poslechu budou hrát Šviháci.

Ale vezměme to hezky popořádku. V sobotu 2. března budete moci kromě zabíjačkových hodů od rána nahlédnout také do Rodného bytu Bedřicha Smetany. Obnovované vstupy mezi zámeckým pivovarem a rodným bytem dovolí, abyste jako první viděli, v jaké fázi se nachází probíhající revitalizace tohoto cenného prostoru. Pomyslnou třešničkou na dortu bude i komentovaná prohlídka zámeckého pivovaru s Eliškou Rackovou, která představí pivovar z hlediska architektury, ale i jeho fungování v době, kdy zde sládkoval otec Bedřich Smetana (v 11:00 a 15:00). Ve 13:00 hodin proběhne u pomníku Bedřicha Smetany na Smetanově náměstí hold nejvýznamnějšímu litomyšlskému rodákovi. A kdo jiný by jím měl provádět, než současní Litomyšlané! Zúčastní se všechny litomyšlské sbory i Základní umělecká škola Bedřicha Smetany, pár slov pronese starosta města i zástupci Smetanovy Litomyšle. Na závěr si všichni společně zazpíváme „Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá!“ Poté se společně odebereme na první zámecké nádvoří, kde dojde ve 14:00 hodin k rekonstrukci události z roku 1824 a vyvalení sudu piva. Během odpoledne slavnostně uvedeme do života komiksové leporelo Bedřich Smetana, které bude při této příležitosti prodáváno za 20 Kč (poté bude cena 30 Kč). Připravujeme i sběratelskou Euro bankovku s nulovou hodnotou, která by měla připomínat tento výjimečný den. Na 16:00 hodin je naplánována vernisáž výstavy v regionálním muzeu. Výstava představí vztah Bedřicha Smetany k Litomyšli a postupné upevňování smetanovských tradic v jeho rodišti, které vedlo až ke zrodu festivalu Smetanova Litomyšl. Výstava bude k vidění až do poloviny září letošního roku. Na 19:00 hodin pro vás máme naplánován videomapping na průčelí zámeckého pivovaru s názvem Bedřich Smetana – symfonie života. A aby vám doba na čekání tmy lépe utíkala, připravili jsme na 17:00 hodin do Zámecké jízdárny koncert výjimečné české zpěvačky, šansoniérky, písničkářky a hudební skladatelky Radůzy, která přijede s celou kapelou. Cena vstupenky na tento koncert bude symbolických 200 Kč. Celý den bude otevřený i chrám Nalezení sv. Kříže, po setmění si můžete přijít prohlédnout i laserový světelný kříž či pulsující obětní stůl.    

           
Tak se přijďte radovat a slavit! Máme dobrý důvod! Vždyť před dvěma sty leta se nenarodil „jen“ syn sládkovi, ale zakladatel české národní hudby a největší Litomyšlan!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…