Masarykův realismus a proměny České Lípy

12.03.2017 11:30

Státní hymnou v podání pedagogů ze Základní umělecké školy začalo 7. března v České Lípě tradiční veřejné setkání u busty Tomáše Garrigua Masaryka na stejnojmenném náměstí. U příležitosti narození prvního československého prezidenta (7. března 1850) ho pořádalo město ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Českolipska.

Masarykův realismus a proměny České Lípy
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Jako každoročně si tak Českolipané připomněli Masarykův odkaz. Ten ve svém vystoupení zmínila také starostka Romana Žatecká. „Je dobré se v každodenním běhu čas od času zastavit, srovnat si myšlenky a přemýšlet o tom, čím a jak žijeme, kudy a kam jdeme. My se na tomto místě před bustou T. G. Masaryka scházíme na den přesně každý rok a právě tato chvilka může být příležitostí poměřit v duchu své usilování v práci, v lokální politice i soukromém životě. Poslechnout si hlas z dějin, připomenout významnou osobnost naší minulosti. Historie není jen logickou laboratoří, je dějištěm našich citů a snah, poskytuje nám skutečné životní poučení. To řekl T. G. Masaryk. A tak budeme-li přemýšlet o smyslu každého našeho činu a naučíme-li se číst v historii, budeme realisty a nebudeme utopisty. Naše rozhodování má být podřízeno hledání toho, co je možné.

A i když věci nemožné se někomu jeví jako výzvy, nutno říci, že mají smysl, jen když máme dost argumentů a sil jít za hranice nemožného,“ uvedla mimo jiné starostka a Českolipany vyzvala, abychom se před bustou T. G. Masaryka zastavili nejenom 7. března, ale při každé cestě kolem – a v duchu se sami sebe ptali – Jdu tím správným směrem?

„Já osobně tudy chodím dennodenně, každý den beru za kliku této historické budovy a každý den se sama sebe ptám, zda můj směr je ten správný. Jeho správnost vidím hlavně v tom, že v duchu masarykovského realizmu budeme dál věci veřejné posouvat cílevědomě kupředu. Aby v České Lípě byla stále pro lidi práce, kvalitní školy, jistota sociální i zdravotní péče, pestré kulturní a sportovní vyžití, čisté a bezpečné ulice, dostatek zeleně i parkovišť. Prostě všechno to, proč v jednadvacátém století žít v našem městě,“ dodala na závěr Romana Žatecká.

Na veřejné setkání, kde zazněla také oblíbená Masarykova písnička Ach synku, synku, navázala v  českolipském vlastivědném muzeu vernisáž výstavy v Maštálkově síni - „Dialog o České Lípě“ k poctě 85. narozenin Zdeňka Pokorného. Čestného občana a bývalého českolipského starosty, který svým osobitým přístupem přispěl k rozvoji České Lípy, kde tento bývalý středoškolský pedagog, jak sám během vernisáže prozradil, žije přesně 60 let. V tomto městě si po svém příchodu v roce 1957 našel i svoji osudovou lásku a v posledních letech mu věnuje také řadu úvah ve svých knihách. Česká Lípa je častým předmětem i jeho přednášek a fotografií.

Sama výstava, připomínající i letošní 680. výročí první písemné zmínky o České Lípě, je další  v řadě muzejních akcí hledajících odpověď na otázku - jaká je Česká Lípa, co přinesla minulost a co čas zase odnesl. Jakou má dějinnou tvář a zda není jen tuctovým sídelním celkem. Inspirací a částečně průvodcem vystavených dokumentů a fotografií, jak zdůraznil historik Ladislav Smejkal, se stala právě kniha Zdeňka Pokorného „O České Lípě důvěrně“. Kniha je autorovým vyznáním, kritickým zamyšlením a klade otázky o minulosti a přítomnosti. A tak vystavené snímky klasické i nové a různá poznání vedou návštěvníka k přemýšlení o vývoji a proměnách města, v němž vyrostly už nesčetné generace. Výstava, kde jsou k vidění proměny řeky Ploučnice, Unionky, hradu a dalších místa a staveb, potrvá v Maštálkově síni až do 17. dubna a rozhodně stojí za návštěvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …