Město Pelhřimov přispělo na restaurování maleb v kostele sv. Bartoloměje

24.07.2016 6:34

Kostel sv. Bartoloměje, který patří k jedné z nejvýraznějších dominant města, bude zase o kousek krásnější.

Město Pelhřimov přispělo na restaurování maleb v kostele sv. Bartoloměje
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Zastupitelé města Pelhřimova na svém posledním zasedání dne 8. června 2016 odsouhlasili Římskokatolické farnosti dotaci na realizaci projektu „Restaurování nástěnných maleb v presbytáři a sakristii kostela sv. Bartoloměje”. Jedná se o pokračování prací, které byly zahájeny v roce 2014 a řeší restaurátorský zásah narušeného stavu maleb.

Aktuální práce v presbytáři a sakristii

Práce v kostele, které začaly před dvěma týdny, jsou v plném proudu. „Aktuálně restaurujeme dvě barokní fresky v presbytáři, které znázorňují čtyři ctnosti z lidské přirozenosti. Jedná se o dvojice figur, které představují moudrost, statečnost a na druhé straně uměřenost a spravedlnost,“ řekl restaurátor Jaroslav Grodl. Přímo v presbytáři, jehož výmalba pochází z let 1739 – 1740, by restaurátoři měli skončit během měsíce srpna.

V sakristii, kde dojde k restaurování maleb na stropě, budou práce pokračovat na podzim. Sakristie byla ke kostelu přistavěná na počátku 15. století a tvoří ji dvě místnosti, z nichž větší je klenuta křížovou klenbou a kamennými žebry.  „Obnova maleb v presbytáři i sakristii je nutná, protože povrch je znečištěn, malby jsou protkány sítí trhlin a barevná vrstva v presbytáři je uvolněná včetně podkladu a odlupuje se. Retuše ze starších zásahů jsou ztmavlé a působí rušivě,“ řekl Vladimír Staněk z Investičního odboru Městského úřadu Pelhřimov.

Náklady na restaurování jsou vyčísleny zhruba na 231 tisíc korun. Město Pelhřimov poskytlo dotaci ve výši 65 tisíc korun.

Restaurovat se začalo v roce 2014

Restaurátorské práce nástěnných maleb v kostele sv. Bartoloměje začaly před dvěma lety, kdy se obnovila severní boční loď. „Zajímavostí je, že se zde nalézá také nestarší dosud známé vyobrazení Pelhřimova z doby kolem poloviny 18. století. Je zde patrný ještě renesanční vzhled zámku. Kromě severní lodě byla obnovena i malba s městským znakem a vojenskými trofejemi na vítězném oblouku," sdělil Vladimír Staněk.   Loni prošla renovací jižní boční loď a renesanční sgrafita v jižní kapli.

Kostel sv. Bartoloměje je gotického založení, rozšířen a upraven renesančně, věž má vzhled po barokní úpravě. Uvnitř se nachází zajímavá cínová křtitelnice z roku 1517, šest bočních oltářů, oltáře v bočních lodích, fresková výzdoba, varhany z roku 1767, křížová cesta Viktora Foerstera z roku 1900 nebo dřevěné jesličky Františka Bílka. Kostel funguje nejen pro potřeby Římskokatolické církve, kdy je centrem farnosti a celého vikariátu, ale zároveň má i svůj turistický význam, protože věž kostela je přístupná veřejnosti.

Finanční příspěvky na restaurování v kostele sv. Bartoloměje

Celkové rozpočtové náklady
Rok                                       Finance
2014                                      250 000,- Kč
2015                                      233 550,- Kč
2016                                      231 035,- Kč

Příspěvek města Pelhřimov z RFMP
Rok                                       Finance
2014                                      60 000,- Kč
2015                                      70 065,- Kč
2016                                      65 000,- Kč

Příspěvek z prostředků MK ČR „Program regenerace“
Rok                                       Finance
2014                                      185 000,- Kč
2015                                      105 000,- Kč
2016                                      150 000,- Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…