Město Ústí nad Orlicí zahájí revitalizaci centra městské památkové zóny

09.07.2017 21:31

Dlouho slibovaný a připravovaný, ale také několikrát odložený a ve svém rozsahu změněný, takový byl osud projektu revitalizace centra městské památkové zóny v Ústí nad Orlicí. Více jak desetiletým záměrem města je propojení Kostelní ulice s ulicí Husovou, což vlastně znamená propojení ústeckého náměstí s Roškotovým divadlem přes starý hřbitov, který je přilehlý ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie a není v současné době veřejnosti přístupný.

Město Ústí nad Orlicí zahájí revitalizaci centra městské památkové zóny
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

„Tento pozemek je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – děkanství Ústí nad Orlicí, a proto bylo nutné najít vzájemnou shodu v záměru. V roce 2014 jsme uzavřeli s děkanstvím smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace uvedeného projektu. Smlouvě předcházelo tříleté jednání, při kterém byly specifikovány podmínky výstavby, rozsah úprav, finanční zajištění akce a budoucí správa a údržba celého prostoru. Následně jsme se snažili na realizaci získat finanční podporu. Bohužel naše žádost o dotaci v roce 2015 z tzv. Norských fondů a ani o rok později v rámci česko-polského Programu Interreg V-A nebyla podpořena. Přes tyto skutečnosti byla akce zařazena do rozpočtu letošního roku a nyní bude zahájena její faktická realizace. Z této skutečnosti mám osobně velkou radost,“ sdělil starosta města Petr Hájek.

Součástí realizace je nejen vlastní bezbariérové komunikační propojení včetně rozmístění městského mobiliáře a parkového veřejného osvětlení, ale také slavnostní nasvícení, revitalizace veřejné zeleně, svedení srážkových vod ze střechy kostela do akumulačních nádrží s následným využitím pro závlahový systém, meditační plocha, restaurování zachovalých kamenných náhrobků a zpevněná odstavná plocha pro příležitostné zaparkování osobních vozů. „Dodavatel, vybraný ve výběrovém řízení, zahájí práce v srpnu, dokončení je smluvně garantované do konce dubna příštího roku. Požadavkem města je zpřístupnění prostoru s příchodem jara v návaznosti na hudební festival Kocianovo Ústí a jubilejní 60. ročník Kocianovy houslové soutěže,“ upřesnil starosta města.

Akce je hrazena z rozpočtu města Ústí nad Orlicí, náklady stavební části představují necelých 6 mil. Kč. Samostatnou akcí je rekonstrukce hřbitovní kaple, kterou ze svých prostředků zajišťuje sama Římskokatolická farnost – děkanství Ústí nad Orlicí. „Kaple projde stavební obnovou a získá nový význam. Vnitřní úprava bude pomocí symbolů a moderní formou ztvárňovat úctu k životu. Návrh zpracovali akademičtí malíři Petr Štěpnán a Pavel Šlegla. Kaple by se měla stát pro každého z nás místem, kde budeme moci sami či s blízkými lidmi rozjímat o smyslu života, prosit za zemřelé a být nablízku těm, kteří v životě zkoušejí vnitřní bolest a zranění,“ doplnil informace děkan Vladislav Brokeš. Náklady na obnovu kaple představují 1,3 milionu korun a v současné době probíhá na akci finanční sbírka. „Město rekonstrukci podpořilo dotací ve výši 85 tisíc korun a v rámci přerozdělení dotace získané z projektu Ministerstva kultury Regenerace městských památkových dalšími 400 tisíci,“ zakončil starosta Petr Hájek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …