Ministr průmysl v Táboře podpořil české exportéry na česko-kazašském energetickém sympóziu

27.05.2016 12:28

V Táboře se tento týden uskutečnilo česko-kazašské sympozium "Zkušenosti České republiky z využívání technologií pro výrobu ekologicky čisté energie, technologií a materiálů šetřících spotřebu elektrické energie, tepla a pohonných hmot".

Ministr průmysl v Táboře podpořil české exportéry na česko-kazašském energetickém sympóziu
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Partnery několika desítek českých energetických firem a podniků, zabývajících se výrobou energie a zařízení pro energetiku a teplárenství, technologií a materiálů šetřících spotřebu energie, bank a pojišťoven, byli zástupci kazašské vlády, především ministerstva energetiky, kazašských firem a organizátoři mezinárodní výstavy EXPO 2017. To se příští září uskuteční právě v hlavním městě Kazachstánu Astaně a jeho hlavním tématem je „ENERGIE BUDOUCNOSTI“.    

V diskusním panelu vystoupili zástupci více než dvou desítek firem a škol, například JE Temelín, společnosti ŠKODA Praha, MOTOR-JIKOV GROUP či Vysoké školy technické a ekonomické v Č. Budějovicích.  Skupina kazašských odborníků v rámci konference navštívila firmy Brisk Tábor a MAVEL Benešov, která již v Kazachstánu realizuje dodávky turbín pro hydroelektrárny.

Konferenci zahájil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "Naši podnikatelé dnes představili kazašským partnerům řadu námětů a konkrétních technologií. Umíme vyrobit a dodat vysoce účinné kotle a kotelny, turbíny, generátory, technologie pro větrné a vodní elektrárny, biostanice a další zařízení pro ekologizaci provozů. Za důležité považuji to, že umíme technologie nejen vyrobit, ale že jsme připraveni i v oblasti financování a ochrany investic v rámci naší proexportní politiky podporovat," uvedl ministr Jan Mládek.

Velvyslanec Kazachstánu v ČR Serzhan Abdykarimov hovořil o rozvíjející se spolupráci i v oblasti regionů a také osobně podpořil začínající spolupráci mezi Kyzlorodskou oblastí Kazachstánu a Jihočeským krajem. Vedoucí delegace Ministerstva energetiky Kazachstánu pro spolupráci s ČR Vladimír Kljakin hovořil o potřebách, které kazašský energetický a teplárenský sektor v současné době má, a jež by mohly být pro české podniky dobrou příležitostí.

Konkrétní projekty již realizuje Vysoká škola technická a ekonomická v Český Budějovicích, která již s MPO spolupracuje v oblasti státní energetické koncepce.

"Domluvili jsme již spolupráci s technickou univerzitou v Karagandy. Předpokládáme nejen výměnu studentů a akademických pracovníků, ale především společné výzkumné projekty v technických disciplínách,“ uvedl rektor VŠTE Marek Vochozka.    

Podle moderátora konference, předsedy představenstva Konsorcia „CZET – české energii šetřící technologie“ Zdeňka Zbytka, byla táborská konference prvním důležitým krokem pro nastartování aktivní spolupráce obou zemí nejen v oblasti energetiky.

Ve čtvrtek 26. května se na MPO uskuteční zasedání pracovní skupiny pro česko-kazašskou spolupráci v oblasti energetiky. Odborníci obou zemí budou jednat především o dodávkách ropy a konkrétních otázkách v oblasti teplárenství a energetiky a možnostech český expertů a firem etablovat se na jaderného programu Republiky Kazachstán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…