Most: Vulkanický vrch Zlatník se stal národní přírodní rezervací

12.05.2017 17:45

Nedaleko Mostu byla v polovině dubna Ministerstvem životního prostředí vyhlášena nová národní přírodní rezervace. Je jí vulkanický vrch Zlatník ležící v katastrálním území obce České Zlatníky. Nová rezervace o rozloze 80 hektarů tak získá podobný stupeň ochrany jako nedaleký vrch Bořeň.

Most: Vulkanický vrch Zlatník se stal národní přírodní rezervací
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

„Hlavními důvody vyhlášení je zajištění ochrany hodnotného území s mimořádným stupněm zachovalosti geologických a geomorfologických fenoménů tohoto vrchu, ochrana cenného ekosystému suchých doubrav na extrémním skalnatém stanovišti a vysoká diverzita flóry a fauny se zastoupením zvláště chráněných a ohrožených druhů. Z živočichů můžeme zmínit výra velkého, pro nějž jsou skály na Zlatníku významným hnízdištěm, a z chráněných rostlin například kozinec bezlodyžný, bělozářku liliovitou, hlaváček jarní a kavyl Ivanův,“ uvedla Jitka Bastlová z odboru životního prostředí mosteckého magistrátu.

V nové rezervaci nebude možné povolovat ani umisťovat stavby, těžit nerosty nebo vystupovat či vyjíždět mimo cesty vyznačené se souhlasem příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je v tomto případě příslušné regionální pracoviště Ústecko Agentury ochrany přírody a krajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…