Na Vsetíně se opět aplikoval postřik proti jmelí

17.07.2017 20:15

Devět stromolezců dnes pečovalo o stromy ve vsetínském městském parku Panská zahrada. V rámci běžného zdravotního řezu stromů stromolezci provedli také ořez jmelí a následný postřik zbytku této rostliny speciálním roztokem na bázi růstových regulátorů, který se běžně používá v zemědělství.

Na Vsetíně se opět aplikoval postřik proti jmelí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Nejvíce je jmelím zasažen právě městský park, kde se první aplikace speciálního postřiku provedla v polovině letošního března plošně na lípu a hloh. Dnes byl postřik aplikován lokálně na zbytek stonku od jmelí, na dalších šest lípách. Do budoucna by tak postřik měl zabránit rozrůstání a rozšiřování polo parazitického jmelí,“ uvedl správce městské zeleně Petr Mikulík.

Jmelí patří mezi poloparazitické rostliny, které odebírají stromu důležité minerální látky a vodu, a při jeho velkém rozšíření hrozí stromu úplné uschnutí. „Městský park je veřejným prostorem, kde denně prochází velké množství obyvatel, a proto chceme předejít riziku uschnutí větví, jejich ulomení a následnému pádu,“ doplňuje Petr Mikulík s tím, že doposud se na Vsetíně jmelí likvidovalo pouze ořezem, který však pro napadený strom není ideálním řešením, protože při něm dojde k odstranění velké části koruny a tím i znehodnocení celého stromu. Postřik je tak šetrnějším a účinnějším řešením.

Díky postřiku tak jmelí odumře a upadne. Tato metoda je tedy rychlejší, levnější a ke stromům šetrnější, protože nemusí trpět již zmíněnými častými ořezy. „Výsledek aplikace postřiku zhodnotíme v období vegetačního klidu, kdy stromy budou bez listí a v případě, že se tato metoda osvědčí budeme v ní i v budoucnu pokračovat,“ uzavřel Mikulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …