Noc divadel v Příbrami

23.11.2014 16:17

Třetí listopadovou sobotu se tradičně ve více než deseti státech Evropy otevřela divadla veřejnosti. Zájemci měli možnost zažít a vyzkoušet si, co běžně divadelní programy nenabízejí.

Noc divadel v Příbrami
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

V České republice se Noc divadel po loňské premiéře uskutečnila podruhé. I Příbram se letos do této zajímavé kulturní akce zapojila. 

Příspěvková organizace města Příbram Divadlo A. Dvořáka a Malé Svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou si pro návštěvníky společně připravily bohatý program.

“Do Noci divadel jsme se zapojili ve společném projektu s Gymnáziem pod Svatou Horou. Gymnázium, resp. jeho Malé Svatohorské divadélko, začalo již odpoledne, večer pak navázalo svým programem divadlo,“ již před akcí uvedla zástupkyně ředitele příbramského divadla Anna Čiperová.

Program příbramské Noci divadel začal v 19 hodin společným potleskem. Poté mohli diváci na Malé scéně příbramského divadla zhlédnout představení s názvem Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka. Na programu Noci divadel byla také prohlídka divadla a jeho zákulisí. Prohlídka to byla velice zajímavá, návštěvníci mohli zavítat do jednotlivých dílen, zákulisí, skladů techniky, uviděli vše, co jeviště umí a podobně.

Během večera také proběhla veřejná korepetice nové hry divadla Balada pro banditu. Jednalo se o otevřenou zkoušku. Herci sice nemají příliš rádi, když jim diváci chodí do zkoušek, ale pro diváka to byla jedinečná příležitost zjistit, jak se divadlo dělá a jak se připravuje. 

„Bylo to fajn, ke konci diváci dostali texty a společně si se sborem mohli zazpívat píseň Zabili, zabili chlapa z Koločavy,“ přiblížila dále Anna Čiperová. Premiéra hry Balada pro banditu se chystá na 11. prosince.

„Letos jsme se zúčastnili Noci divadel poprvé. Velice si vážím si spolupráce s Gymnáziem pod Svatou Horou, je dobré, že mladí lidé projevují o divadlo takový zájem,“ uvedl ředitel Divadla A. Dvořáka Petr Bednář a dodal, že i když se Noc divadel konala v Příbrami poprvé, návštěvnost byla podle něj zajímavá.

„Oproti jiným divadlům jsme měli velmi pestrý program, kromě provedení hry Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka to byla již zmíněná korepetice, prohlídka divadla a dokonce v kině se promítal film,“ dodal Petr Bednář.

„Byla tam úžasná atmosféra, obdivovala jsem některé herce, jako například Ivanku Krmíčkovou nebo Petra Floriana, kteří si zahráli zubaře, potom šli na korepeticí zpívání a pak ještě hráli hlavní role ve scénickém čtení v D-klubu. Muselo to pro ně být opravdu velmi vyčerpávající. Přesto to na nich vidět nebylo. Došlo také k několika milým přebreptům, které jsou však diváky vždy ceněny a kterým se všichni zasmáli,“ uvedla zástupkyně ředitele Divadla A. Dvořáka Anna Čiperová.

Noci divadel se v příbramském divadle zúčastnil i starosta města Příbrami Jindřich Vařeka, místostarosta města Příbrami Václav Švenda a místostarostka města Příbrami Alena Ženíšková.
 
Noc divadel – o projektu

Cílem projektu Noc divadel je české veřejnosti nabídnout srovnatelné kulturní vyžití jako projekty zaměřené na jiné kulturní obory - například Noc literatury či Muzejní noc. Projekt má potenciál zviditelnit nejen jednotlivé divadelní scény i české divadlo jako takové v povědomí diváků. Zapojení v evropském projektu může být také příslibem zajímavé spolupráce do budoucna.

Poprvé v roce 2013 otevřela také česká divadla své prostory a během dopoledních, večerních a nočních hodin připravila pro diváky různorodý program: představení pro děti i pro dospělé, autorská čtení, workshopy a semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací, prohlídky zákulisí a mnoho dalších nejen divadelních zážitků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…