Nymburk: Město zrekonstruuje ohradní zeď Starého děkanství ze 17. století

22.07.2017 16:34

U Starého děkanství a věže Kaplanky, která je součástí nymburských hradeb, město opraví chátrající ohradní zeď. Ta je v současnosti ve velmi špatném technickém stavu, místy je zbořená a podepřená trámy.

Nymburk: Město zrekonstruuje ohradní zeď Starého děkanství ze 17. století
Foto: red
Popisek: Nymburk

„Po pěti letech od nahlášení havarijního stavu opěrné zdi v areálu Starého děkanství konečně bude přistoupeno k její opravě. Vždycky se našly důležitější věci k řešení. Za ta léta se zeď ještě více bortila a ještě více rozpadávala. Její stav praštil do očí každého návštěvníka věže Kaplanky v rámci Dnů evropského dědictví. Až tedy nyní bude zeď opravena a stane se první zcela opravenou částí areálu Starého děkanství. Nyní stojí Město před výzvou, jestli dokáže nalézt prostředky na opravu celého prostoru. Zkusíme prověřit norské nebo švýcarské fondy,“ shrnul starosta PhDr. Pavel Fojtík.

Rada města schválila opravu ohradní zdi v areálu Starého děkanství. Jedná se o severní ohradní zeď, která je vystavěna z lomového kamene s pozdějšími cihlovými vysprávkami o celkové délce cca 40,4 m. Koruna ohradní zdi je částečně kryta pálenými taškami bobrovkami, které jsou však na mnoha místech nahrazeny či překryty deskami z vlnitého eternitu. Stav zdiva je značně havarijní a část ohradní zdi se již zřítila, další část vykazuje značné vyklonění. Realizovaná varianta řešení rekonstrukce bude počítat se zachováním původního zdiva. Staticky narušené úseky ohradní zdi budou rozebrány a přezděny.

Rekonstrukci provede firma Komplet stavby Nymburk s.r.o. Termín dokončení stavby je plánován do 16. 10. 2017 a za celkovou částku 629.137 Kč vč. DPH. Celková cena je nižší, než je hodnota finančních prostředků vyčleněných pro tuto akci v rozpočtu města.

Areál Starého děkanství č. p. 29 v Nymburce včetně řešené ohradní zdi je nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR a zároveň se nachází na území městské památkové zóny Nymburk, a to v samém jejím historickém jádru. Vlastní budova Starého děkanství byla vystavěna zřejmě v roce 1657 v souvislosti s obnovou města po třicetileté válce. Objekt byl připojen k vnitřní straně věže zvané Kaplanka a přilehlé kurtiny středověkého městského opevnění. Uvnitř objektu je černá kuchyně a patrové gotické sklepy se studnou. Při vjezdu do dvora z Kostelního náměstí je zachována barokní zděná brána. V areálu byly umístěny i některé cenné náhrobky ze zrušeného hřbitova u kostela sv. Jiří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…