Olomoucká aglomerace už schválila a podpoří devadesát různých projektů

26.01.2018 8:37

Více než devadesát projektových záměrů za více než dvě miliardy korun projednal za první rok Řídící výbor Olomoucké aglomerace.

Olomoucká aglomerace už schválila a podpoří devadesát různých projektů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na konci roku 2016 byla schválena Integrovaná strategie rozvoje Olomoucké aglomerace (dále jen ISR OA) a loňský rok byl tedy prvním rokem realizace této strategie. V Olomouci samotné tyto projekty ovlivní stav památek, kvalitu vzdělávání, či třeba fungování dopravy ve městě.

Řídící výbor během tohoto prvního roku stihl projednat 93 projektových záměrů. Z nich bylo 87 v souladu s ISR OA, 3 v nesouladu z důvodu převisu a 3 v nesouladu z důvodu záporného hodnocení řídícího výboru. Ve stejném období se už 24 integrovaných projektů začalo realizovat.

Olomoucká aglomerace má nárok vyčerpat v období do roku 2022 až 4,43 miliardy korun. Z toho bylo za první rok rozhodnuto o podpoře desítek  projektů za celkem 2,08 miliardy korun. Řídící výbor ITI Olomoucké aglomerace se zavázal, že do konce roku 2018 bude vyčerpáno celkem 27 procent alokované celkové částky, tedy zhruba 1,2 miliardy korun. Znamená to, že projektové záměry v této finanční výši musí být do podzimu 2018 i realizovány a do konce roku pak proplaceny.

„Důležité je, že se nám už v prvním roce podařilo rozhodnout o téměř stovce projektových záměrů a nastartovat i jejich realizaci a čerpání prostředků,“ komentoval první rok fungování ITI Olomoucké aglomerace náměstek primátora a místopředseda řídícího výboru Ladislav Šnevajs. „Zvládáme plnit harmonogram a také důležité indikátory, které jsme si naplánoval,“ dodal Šnevajs s tím, že takovými indikátory jsou reálné dopady jednotlivých projektů. Jde například o zvýšení kapacity škol a školek, vytvoření nových přestupních terminálů městské hromadné dopravy či zvýšení zájmu turistů o opravené památky. Pokud jde o Olomouc, řídící výbor schválil například rekonstrukci baziliky na Svatém Kopečku, kostela svatého Mořice, kaple svaté Anny nebo budovy radnice, schválen byl i projekt dopravní ústředny, která bude jednotně řídit dopravu ve městě, obnova a rozvoj tramvajové dopravy a několik dalších projektů.

Město Olomouc je nositelem Integrované strategie rozvoje olomoucké aglomerace (ISR OA), která čítá celkem 240 obcí s 452 tis. obyvatel. ISROA reaguje na slabé stránky aglomerace a zaměřuje se na opatření vedoucí k podpoře fungujícího a vyváženého trhu práce, k rozvoji znalostní ekonomiky a komplementárně ke zkvalitnění nezbytné infrastruktury.

ISROA je financována z 6 operačních programů (IROP, OP VVV, OP PIK, OP D, OP Z a OP ŽP) a 3 fondů EU (ERDF, ESF, CF). Celková alokovaná částka za všechny operační programy činí 4 427,886 mil. Kč. Implementace ISg je plánována do konce r. 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…