Pardubice: Kulturní centrum čekají změny

07.07.2017 15:33

Radní města odsouhlasili cestu, která by měla vést k rozpracování variant nového organizačního uspořádání kultury pod městem a k ukončení činnosti Kulturního centra (KC) Pardubice ve stávající podobě. Vede je k tomu dlouhodobá nestabilita v organizaci pod vedením několika ředitelů v posledních letech. Problémy jsou především v oblasti vedení účetnictví, absenci nastavení řídících procesů, personální fluktuaci, ale i v nastavení vnitřních kontrolních procesů. Rada města navíc neschválila účetní závěrku organizace za rok 2016.

Pardubice: Kulturní centrum čekají změny
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Podle závěrů externího subjektu Institutu projektového řízení pod vedením Michaela Skalického se při absenci špičkového manažera současné řízení a struktura organizace jeví jako neefektivní, obtížně říditelná a kontrolovatelná (vnitřní i vnější kontrolní systém). A to zejména od roku 2012, kdy se k tehdejší struktuře Kulturního centra Pardubice přiřadily další složky a kulturní centrum se stalo nesourodou organizací složenou ze středisek s různorodým a širokým zaměřením. Ani v posledním výběrovém řízení za účasti odborníků a zástupců příslušných komisí rady města, jehož součástí bylo provedení manažerské psychodiagnostiky, se navíc nepodařilo najít nového ředitele. „Po dlouhé a podrobné diskuzi jsme se rozhodli pro zásadní změny a restrukturalizaci činností spadajících pod kulturní centrum do nové formy. Nebudeme z pozice zřizovatele přešlapovat na místě už i s ohledem na zaměstnance této organizace a čekat na nějakého spásného supermanažera, zvláště pak v situaci, kdy jsme jako rada města neschválili účetní závěrku za rok 2016 po bývalém vedení organizace, neboť účetnictví z daného roku neposkytuje věrný a poctivý obraz,“ sdělil náměstek primátora Jakub Rychtecký zodpovědný mimo jiné také za kulturu s tím, že závěrečnou zprávu z externě zadaného auditu u společnosti AV AUDITING, s.r.o. obdrží Kulturní centrum Pardubice v průběhu tohoto týdne.

Definitivní rozhodnutí padne v září

V tuto chvíli mají radní připraveny dvě varianty řešení v podobě záměru k řešení jednotlivých středisek Kulturního centra Pardubice, aby mohl nový model začít fungovat k prvnímu lednu příštího roku. „Zdůrazňuji, že v kulturním centru jsou střediska, ale i personál, který funguje velmi dobře. Chci ujistit, že zavedením nového modelu řízení bude zajištěno pokračování stávajících služeb pro občany města v oblasti kultury, vzdělávání, cestovního ruchu a informačních služeb. Chceme však dosáhnout efektivnějšího a průhlednějšího hospodaření spolu s posílením kontrolní role města jako vlastníka,“ řekl náměstek Jakub Rychtecký. V případě, že tento záměr podpoří i zastupitelé města, tak odbor školství, kultury a sportu magistrátu ve spolupráci s dalšími dotčenými odbory rozpracuje detailně obě varianty. „V září od nás zastupitelé dostanou kompletní materiál, který bude detailně rozpracován a debatován s odborníky z pohledu ekonomických, personálních a organizačních záležitostí,“ doplnila Ivana Liedermanová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu. Podle Andrey Pavlíkové, která je v současnosti pověřena řízením Kulturního centra Pardubice, přípravy na všechny akce v letošním roce, včetně Sportovního parku Pardubice nebo podzimní části městských slavností probíhají dle harmonogramu.

Kulturní centrum Pardubice je příspěvkovou organizací města s ročním provozním příspěvkem města přes 18 milionů korun. Do organizační struktury KC patří KD Dubina, KD Hronovická, Europe Direct, Turistické a informační centrum, Divadlo 29, Galerie města Pardubice, Zelená brána, galerie Mázhaus, oddělení cestovního ruchu (do konce června) a produkce větších a menších akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…