Pardubice: Uplynulá zima se projevila i v účtech za teplo

01.06.2017 20:30

Město Pardubice letos rozúčtovává spotřebu tepla v bytových domech za uplynulou zimu podle nové vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj.

Pardubice: Uplynulá zima se projevila i v účtech za teplo
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Vyhláška má spravedlivěji dělit náklady na vytápění v bytech, někteří nájemníci se ale bojí skokového zvýšení nedoplatků oproti minulým létům. V Pardubicích se ale oprávněnost těchto obav nepotvrdila. Přesto lidé, zejména kvůli dlouhé zimě, zaplatí za topení více než v loňském roce.

„Nedoplatky jsou ve většině případů vyšší než v uplynulých dvou letech, ale je třeba vzít v úvahu, že tato zima byla podstatně chladnější a delší než dvě mírné předchozí. Navíc dodavatel v této topné sezoně zvýšil ceny tepelné energie. To jsou hlavní důvody nárůstu plateb, nikoli nová vyhláška,“ řekla vedoucí ekonomického oddělení odboru majetku a investic pardubického magistrátu Jana Koblížková. Rozhodně se podle ní ale nepotvrdily obavy některých nájemníků městských bytů, že za topení letos doplatí částky převyšující 10.000 korun.

„Bytů spravujeme přes 2000, nedoplatků přesahujících tuto částku je zhruba dvacet. Ve většině případů ale je důvodem vysokého nedoplatku zvýšená spotřeba teplé vody, neboť ve vyúčtování se odráží také cena energie, potřebné na ohřev teplé vody,“ dodala.

Nová vyhláška, která budí obavy obyvatel bytů, má spravedlivěji dělit náklady na vytápění bytových domů. Při výpočtu se používá takzvaná základní a spotřební složka. Základní složku, která se na výpočtu v případě pardubických městských bytů podílí čtyřiceti procenty, nemůže nájemník přímo ovlivnit. Závisí totiž na velikosti vytápěných ploch. Druhá, takzvaná spotřební složka, vychází z odečtů osazených měřidel, spotřebitel ji tedy ovlivňuje přímo. Zároveň nová vyhláška řeší i situace, kdy ten, kdo topí příliš, zaplatí více než dosud, stejně jako lidé, kteří topení zavírají a využívají pouze teplo od sousedů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…