Pardubice: Všechny pětileté děti musí k zápisu, upozorní dopis

08.08.2017 17:32

odiče, kteří nenechali zapsat své pětileté děti do mateřské školy, mohou během srpna očekávat dopis od pardubické radnice.

Pardubice: Všechny pětileté děti musí k zápisu, upozorní dopis
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Město je jím upozorní na opomenutí zákonné povinnosti. Stát totiž od 1. září letošního roku novelou školského zákona zavádí vedle povinné školní docházky nově i povinnou předškolní docházku pro děti, které v následujícím školním roce nastupují do základní školy.

„V Pardubicích nebylo na jaře do mateřských škol zapsáno 90 pětiletých dětí. Rodičům, kteří dítě k předškolní výchově nepřihlásí, hrozí ve správním řízení pokuta. My ale nechceme rodiče sankcionovat, chceme je nejprve upozornit na novou zákonnou povinnost. Proto je v nejbližších dnech oslovíme a na jejich opomenutí upozorníme,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký.

Pardubice jsou rozděleny na tři školské obvody, v nichž je trvale hlášeno více než 900 pětiletých dětí. Podobně jako v případě zápisu do základních škol poskytuje podle novely školského zákona obec seznamy dětí s trvalým pobytem v příslušném školském obvodu školám mateřským. Ty mohou samozřejmě přijmout i dítě z jiného školského obvodu v případě volné kapacity. Kolik pětiletých dětí do mateřských škol v září skutečně nastoupí, bude jasné až s počátkem školního roku.

„Rodiče mají povinnost dítě do mateřské školy zapsat.  Při zápisu si ale mohou vybrat z několika variant. Zákonem je docházka do mateřské školy stanovena na minimálně čtyři hodiny denně, pět dní v týdnu. Ale podobně jako v případě školní docházky má rodina možnost, pokud pro to má důvod, zvolit pro dítě formu individuálního vzdělávání. Má pak ale také povinnost dítě do své spádové mateřské školy přihlásit a přijít tam s ním na ověření připravenosti dítěte na vstup do školy,“ upozornil náměstek Rychtecký. „Pokud ale zákonný zástupce dítě k povinnému předškolnímu vzdělávání nepřihlásí, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta do výše pěti tisíc korun,“ dodal s tím, že účelem zavedení povinné předškolní docházky je příprava dítěte na změny, které s nástupem do školy přicházejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…