Parkování v centru Pelhřimova přináší od 1. dubna změny

01.04.2016 13:59

Nový způsob parkování, který začal v centru Pelhřimova platit 2. ledna 2016, s sebou přináší změny. Ty se týkají ceny i oblastí, ve kterých lze místní komunikace nebo jejich určité úseky užít ke stání vozidla. O změnách, které nabyly účinnost 1. dubna 2016, rozhodli na 31. řádné schůzi radní města.

Parkování v centru Pelhřimova přináší od 1. dubna změny
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Pelhřimova František Kučera (ČSSD)

Pro motoristy to znamená jediné. Parkoviště v centru města  funguje v době od pondělí do neděle vždy v čase od  7 do  17:30 hodin, a to v ulici Růžová podélné stání vpravo ve směru jízdy, v ulici Palackého podélné stání v obou směrech a na Masarykově náměstí, v části mezi ulicemi Růžová a Palackého, podélné stání vpravo ve směru jízdy. Parkoviště jsou vyznačena parkovacím automatem, který je označen dopravní značkou č. IP 13c podle vyhlášky č. 30/2001 Sb. V jinou uvedenou dobu, tedy například v noci není parkování v těchto ulicích povolené a nadále tam platí režim pěší zóny.

Nová bezplatná parkovací místa

Novinkou je dále zřízení čtyř nových bezplatných parkovacích míst pro pacienty lékařů a lékárny v Růžové ulici. Tam je rovněž od 1. dubna zřízeno nově jedno bezplatné parkovací místo pro ZTP.

Možností, kde poblíž centra města mohou motoristé zaparkovat svá vozidla je více. Například na parkovišti na Tržním náměstí v prostoru za budovou MěÚ řidiči prvních 30 minut stání nezaplatí ani korunu. Za první hodinu stání zaplatí 10 korun při placení prostřednictvím parkovacího automatu. Za každou další započatou hodinu stání je cena stanovena na 20 korun a bezplatné parkování je na tomto parkovišti ve dnech pondělí až pátek v době od 18 do 6 hodin, a od soboty od 12 hodin do pondělí do 6 hodin.

Snížení ceny

Rovněž se mění nařízení města Pelhřimova, kterým se stanovují maximální ceny služeb parkovišť. Řidiči, parkující v centru královského města (ulice Růžová, Palackého a Masarykovo náměstí) zaplatí za každých započatých 30 minut stání 10 korun. Bezplatně pak v uvedených lokalitách mohou zaparkovat v sobotu od 12 do 17:30 hodin a v neděli od 7 do 17:30 hodin.

Předtím motoristé zaplatili za prvních 30 minut stání 20 korun. Za každou další započatou hodinu stání pak sazba činila 30 korun. „Když jsme zaváděli tento systém parkování v centru města, tak jsme také uvedli, že vyhodnotíme zkušenosti s provozem za první dva až tři měsíce a následně provedeme případné změny, pokud to bude potřeba. Proto jsme například přistoupili ke snížení ceny parkovného,“ sdělil starosta Pelhřimova František Kučera.

Automaty fungují tak, že po vhození mincí si motorista může navolit čas, jaký bude na parkování potřebovat. Přístroje přijímají všechny druhy mincí, které jsou v současné době dostupné, a bankovky v hodnotě 100 a 200 korun. Od začátku fungování nového parkovacího systému (od 2. 1.– 31. 3. 2016) se vybralo 104.112 korun. Vybrané finance TsmP zahrnují do rozpočtovaných výnosů organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…