Písek vypsal architektonickou soutěž na Městskou knihovnu

29.05.2014 6:31

Město Písek vypsalo v prvním čtvrtletí letošního roku architektonickou soutěž na zpracování architektonicko-výtvarného návrhu stavebních úprav, designového řešení interiéru (včetně mobiliáře) a návrhu stavebních úprav dvorní části stávajícího objektu č. p. 75 – 77 bývalé školy J.A. Komenského na Alšově náměstí pro funkci Městské knihovny Písek.

Písek vypsal architektonickou soutěž na Městskou knihovnu
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Architektonická soutěž byla vyhlášena jako veřejná (tato forma umožňuje účast, na rozdíl od vyzvané, všech zájemců – tzn., že vyhlašovateli prospěje širší účast architektonických atelierů z důvodu větší pestrosti ve výběru finálního řešení).

Dne 03.06.2014 od 15.30 hodin proběhne veřejná beseda k zahájení výstavy soutěžních návrhů v budově Sladovny (Debatní trámy).

Hodnocení oceněných soutěžních návrhů porotou:

1. cena –   studio A.B.S. spol.s.r.o. - ing. Jan Svoboda

Návrh obsahuje dispozičně nejpropracovanější řešení a to jak vnitřních prostor knihovny, tak i venkovního dvora včetně nově navržené přístavby (možnost etapizace výstavby). Jednotlivá oddělení knihovny na sebe vhodně navazují a vytvářejí tak nekolizní prostředí – jak pro návštěvníka, tak i pro zaměstnance. K tomu dopomáhá i řešení venkovního prostoru dvorní části, která svým funkčním pojetím na vnitřní dispozici knihovny přímo navazuje a vhodně ji doplňuje. Soutěžní porota vyzdvihla odvahu autora navrhnout dvorní přístavbu a do ní umístit sklady knih, které tímto neobtěžují svým prostorovým nárokem „hlavní budovu“. Toto řešení zároveň zmírní nároky na statické zajištění stávající budovy i nároky na provoz. Na rozdíl od ostatních návrhů je zde porotou vyzdvižena kvalitní variabilita provozu.

2. cena –   ASLB spol.s.r.o. - Ing.arch. Lukáš Ballek

Soutěžní porota v návrhu upřednostnila kvalitní řešení dvorní části návrhu. Funkční řešení hlavního objektu je vyhovující - např. řešení společných skladů, umístění schodiště. Ovšem některé dispoziční části byly vyhodnoceny jako neúplné (absentují čajové kuchyně, šatny, úložné prostory). U návrhu byla porotou zohledněna především jeho prostá funkčnost.

3. cena –   Ing. arch. Karel Scheib, Ing.arch. Jan Holub, Ing. arch. Richard Zacpal

U návrhu porota především zohlednila zvolené barevné řešení interiérových prostor a umírněné a decentní řešení dvorní části. V zařizovacích prvcích dispozičních prostor vyzdvihla pokus o použití společných designově tvarových prvků. Soutěžní porota především ocenila odvahu navržení mobiliáře a jeho použití v jednotlivých dispozičních prostorách.

Ing.arch. Josef Zábranský – městský architekt

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-pisek.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…