Plzeň: Trojka letošní novoroční ohňostroj nezruší

30.12.2023 11:31 | Tisková zpráva

Třetí plzeňský městský obvod se rozhodl, že tradiční novoroční ohňostroj nezruší. K oslavám konce roku bez ohňostrojů vyzval města a obce ve středu 27. prosince ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s tragickou událostí na pražské filozofické fakultě. Lidé si ale podle vedení centrálního obvodu zaslouží oslavit vstup do nového roku tak, jak jsou zvyklí. Na bezpečnost budou jako obvykle dohlížet policejní bezpečnostní složky.

Plzeň: Trojka letošní novoroční ohňostroj nezruší
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Co se stalo, je obrovská lidská tragédie, jejíž oběti jsme v Plzni veřejně uctili minutou ticha, zrušením kulturního programu na vánočních trzích a vyvěšením černých vlajek. Novoroční ohňostroj jsme se rozhodli ale nerušit, jsme přesvědčeni, že bychom tím jen nahrávali šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a „blbé nálady“ je přesně to, co chtějí způsobit. V neposlední řadě je ohňostroj jedna z mála věcí, která lidem v rámci negativních zpráv, které se na ně pořád valí, může pomoci zvednout náladu při vstupu do nového roku. Výzvu ministra Rakušana vnímám jako populistický výrok, který rozděluje společnost a zároveň tím dostává do nelehké situace nás starosty s tím, že se dá vykládat, že ten starosta, který ohňostroj nezruší, dostatečně nesoucítí s obětmi a jejich rodinami. V každém případě máme zajištěn tišší ohňostroj, který je nejen šetrnější k životnímu prostředí a domácím mazlíčkům, ale zároveň ho v kontextu tragické události, která nás všechny zasáhla, vnímám jako určitý kompromis,“ řekl David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

„Zároveň ubezpečuji občany, že jsme v bezprostředním kontaktu s obvodem i státní policií a mohu ujistit, že jsme přijali taková opatření, aby byla zajištěna bezpečnost občanů a veřejný pořádek během novoročního ohňostroje na náměstí Republiky,“ zdůraznil Tomáš Petřík, zástupce velitele Městské policie Plzeň.

Plzeňany letos na Nový rok čeká sedm a půl minuty dlouhý tichý ohňostroj ve stylu rockenrolu. Doprovodí jej písně The Beatles, Elvise Presleyho a The Baseballs. Od 16 hodin je připravena na náměstí Republiky dětská diskotéka a samotný ohňostroj bude odstartován v 18 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…