Plzeň: Město spolupracovalo na vydání publikace o Josefu Skupovi

05.06.2017 12:15

Publikaci nazvanou Josef Skupa – Dnes a denně zázraky připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Divadlem Alfa a Muzeem loutek Plzeň, a to u příležitosti 125. výročí narození a 60. výročí úmrtí Josefa Skupy. Dílo zachycuje životní dráhu významného umělce i stopy, jež zanechal v Plzni.

Plzeň: Město spolupracovalo na vydání publikace o Josefu Skupovi
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Publikace, která byla vydána v edici Významné plzeňské kulturní osobnosti, je k dispozici návštěvníkům Muzea loutek v rámci prohlídky výstavy o Josefu Skupovi a v limitovaném počtu i v Informačním centru města Plzně na náměstí Republiky,“ uvedla vedoucí odboru kultury Květuše Sokolová.

Výstava organizovaná Muzeem loutek a Divadlem Alfa vznikla u příležitosti životních výročí významného českého loutkoherce, režiséra, výtvarníka a zakladatele Divadla Spejbla a Hurvínka. K vidění je do konce letošního roku.

„Představuje návštěvníkům uměleckou cestu významného českého loutkoherce, který dokázal obhájit loutkové divadlo nejen před dětskými, ale i dospělými diváky. Návštěvník se zde seznamuje se životem umělce i loutkami, jež pod vedením Josefa Skupy dokázaly v nesnadných dobách českého národa rozptýlit neradostnou atmosféru všedních dní,“ uvedl první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa. Některé z loutek ještě nikdy předtím vystaveny nebyly.

Výstava je doplněna i o audionahrávky a malý model divadla s několika krátkými texty Spejbla a Hurvínka, u něhož si zájemci mohou vyzkoušet Skupovu nelehkou práci s hlasem, tedy rychlé střídání basu (Spejbl) a fistule (Hurvínek).

Výstavu finančně podpořil Plzeňský kraj, statutární město Plzeň a Nadace 700 let města Plzně.

Josef Skupa se narodil 16. ledna 1892 ve Strakonicích. V jeho pěti letech se rodina přestěhovala do Plzně. V roce 1915 dokončil studium na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Poté se na krátký čas stal středoškolským profesorem kreslení (k jeho žákům patřil například i Jiří Trnka), než byl odveden a poslán na frontu. V roce 1916 byl převeden na práci v plzeňské Škodovce a začal spolupracovat s Městským divadlem a později s amatérským Loutkovým divadlem Feriálních osad. Nejčastěji vystupoval s tradiční loutkou Kašpárka.

Na přelomu let 1919 a 1920 vytvořil řezbář Karel Nosek podle jeho návrhu loutku Spejbla, loutka Hurvínka vznikla až v roce 1926. V roce 1920 se Josef Skupa oženil s Jiřinou Schwarzovou, která od roku 1928 více než 30 let vodila loutku Hurvínka. Josef Skupa se od roku 1930 loutkovému divadlu věnoval profesionálně. Zemřel v Praze v roce 1957.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …