Praha 3: Husité opět vyženou křižáky z hory Vítkov

11.07.2016 11:41

Slavná bitva na Vítkově, která odstartovala celou éru husitství, proběhne letos v sobotu 16. července. Akce Hrrr na ně! Husité na Vítkově připomene celou historii husitské revoluce od začátku až po velkolepou bitevní vřavu přímo u Památníku.

Praha 3: Husité opět vyženou křižáky z hory Vítkov
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

„Hrdinná husitská posádka ukrytá ve srubu se utká s vojskem míšeňských křižáků, které donutí ustoupit z vrchu Vítkov. Návštěvníci se můžou těšit na ukázky středověké bojové techniky a čeká na ně pestrý doprovodný program pro děti i dospělé,“ uvedla starostka Vladislava Hujová.

Husitské vozy, pavézy, palisády, střelné zbraně, rytířská brnění nebo skvostné panské jezdectvo budou k vidění na Vítkově včetně Jana Žižky z Trocnova nebo krále Zikmunda. Hlavním lákadlem bude bezesporu velkolepá bitva, která skončí definitivní porážkou křižáckých vojsk. Celou akci bude doprovázet profesionální komentář, který osvětlí vývoj husitského hnutí.

Diváci budou moci sledovat šermířské souboje, středověké taneční a hudební vystoupení nebo dovádění šašků a kejklířů. Svoje řemeslo představí i katovna včetně mučících nástrojů, různé vtipné scénky přiblíží další historické  události jako pražská defenestrace.  Součástí akce bude střelnice nebo cvičení v lukostřelbě. Stánky budou nabízet perníkové erby, šperky, historické nádobí, koření a výrobky z rohoviny. Dobová kuchyně naservíruje bramborové placky na tálu, lívance s jablky a smetanou, lokše, staročeský kotlet s jablky škvarkové rohlíky a jiné středověké speciality.

Pro veřejnost bude otevřený i Památník, kde proběhnou třikrát komentované prohlídky výstavy Druhý život husitství v prostorách Národního památníku na Vítkově v časech od 11:00, 14:00 a 16:00. Do celého objektu Národního památníku na Vítkově bude 50% sleva na vstupném. Bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava ze stanice Florenc na zastávku Ohrada. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…