Praha 5: Výstava “Čína 30. let ve fotografiích" v Komunitním centru Prádelna

14.09.2016 9:17

Ve čtvrtek 15. září se od 17 hodin uskuteční pod záštitou JUDr. Petra Lachnita, radního MČ Praha 5, vernisáž výstavy fotografií Prof. Josefa Čermáka, které pořídil v Číně ve 30. letech minulého století.

Praha 5:  Výstava “Čína 30. let ve fotografiích" v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici v Praze 5

Pod názvem “Čína 30. let 20. století ve fotografiích prof. Josefa Čermáka” výstava představí reprodukce téměř stovky fotografií, které pořídil strojní inženýr Josef Čermák při svých pracovních pobytech v Číně během let 1933 - 36.

Prof. Josef Čermák se narodil roku 1900 a v průběhu své profesní dráhy pomáhal uskutečnit společné plány zaměstnanců Škoda Works o industrializaci Číny v energetickém oboru. Doba, kdy byly snímky pořízeny, znamenala pro Čínu období plné zvratů a probíhalo v ní mnoho významných událostí - například Dlouhý pochod Mao Ce-tunga, či I. Japonsko – čínská válka v Mandžusku, během které v roce 1934 generál Čankajšek, hlavní představitel Kuomintangu, konzervativní politické strany, zlikvidoval Čínskou sovětskou republiku, čímž umožnil zahraničním investorům vstup na místní trh.

Josef Čermák byl účastníkem několika cest, v rámci kterých jeho firma v této oblasti budovala elektrárnu, cukrovar, instalovala turbíny nebo exportovala parní lokomotivy. Toho všeho se zúčastnil nejen jako zaměstnanec firmy Škoda Works, ale také jako vášnivý fotograf s duší cestovatele, díky čemuž máme dnes, po více než osmdesáti letech, možnost poznat něco z neklidné atmosféry té doby. Mezi fotografiemi nalezneme jak snímky technického rázu, tak i tradiční “dovolenkové” záběry, nechybí však ani zajímavé momentky z běžného života lidí v Číně, reflektující ono rozjitřené období. Nejedná se o umělecké záběry profesionálního fotografa, ale spíše o jakýsi osobní “dokument” autora. Navíc je to přípomínka doby, kdy měla česká firma Škoda mezinárodní prestiž a patřila k uznávaným celosvětovým lídrům ve svém oboru. Zároveň díky současným snahám o navázání ekonomické spolupráce s Čínou je toto téma aktuální i dnes.

Fotografie z rodinného alba poskytl Ing. Tomáš Václavek, vnuk Josefa Čermáka. Z těchto originálů většinou miniaturních rozměrů se podařilo zvětšit a reprodukovat prezentovaný výběr.

Spolupořadatelem této výstavy je i Pivovar Staropramen, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…