Praha: Rekonstrukce věže Staroměstské radnice začala

07.04.2017 8:35

Ve čtvrtek 6. dubna 2017 radní hl. m. Prahy Jan Wolf symbolicky zahájil rekonstrukci věže Staroměstské radnice. Tu pražský magistrát připravuje od loňského roku a dokončena by měla být na podzim příštího roku. Od letošního února běží přípravné práce a nyní začala i její první viditelná část – výstavba oplocení.

Praha: Rekonstrukce věže Staroměstské radnice začala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

„Po druhé světové válce, kdy byla radnice zasažena, bylo pravděpodobně potřeba radnici rychle opravit. Některé úpravy ale nebyly provedeny tak, jak bychom si dnes představovali. V rámci rekonstrukce chceme tento stav napravit a vrátit věž radnice do předválečného a historicky věrného stavu,“ uvedl radní Wolf.

Rekonstrukce věže „od hlavy až k patě“ – tedy od střechy až po zdivo u chodníku – je nutná i z toho důvodu, že od poslední opravy uplynulo již více než 30 let. Rekonstrukce tohoto rozsahu se však naposledy uskutečnila při poválečných opravách. Na konci 2. světové války byla Staroměstská radnice z velké části poškozena a zasáhl ji i požár. Věž s jedinečným orlojem, kamennou architekturou a sochařskou výzdobou se tak díky rekonstrukci přiblíží původnímu stavu před požárem. Opravy se budou týkat také interiéru, mimo jiné komory, v níž se pohybují apoštolové. Nově bude řešeno i slavnostní nasvícení věže.

„Rekonstrukce radnice se uskuteční ve třech základních etapách tak, abychom chod radnice omezili co nejméně. Termín dokončení je v září příštího roku a bude to takový malý dárek k výročí sta let vzniku samostatného československého státu. Oslavy tohoto výročí jsou totiž naplánované na konec října,“ doplnil radní Jan Wolf.

Postup prací je rámcově rozfázován. Dosud probíhaly přípravy a uskutečnily se základní restaurátorské a stavební průzkumy přístupných částí. Další práce budou pokračovat, až bude postaveno lešení. V případě krovů a střech, až bude odstraněna krytina.

Vlastní rekonstrukce právě začíná stavbou oplocení a následně lešení. V období od května do listopadu se bude opravovat střecha věže a vyhlídkový ochoz, zahájeny budou také kamenosochařské práce na exteriéru věže. To však znamená, že od 1. května bude vyhlídkový ochoz pro veřejnost uzavřen. Orloj zůstane funkční a viditelný do ledna 2018.

Další fáze s předpokládaným trváním od prosince 2017 do května 2018 zahrnuje opravu střechy, interiéru kaple a jejího arkýře a pokračování oprav exteriéru věže. Rekonstrukce se bude týkat také orloje, který bude od ledna demontován a odvezen do restaurátorského ateliéru. Do doby, než bude orloj navrácen na místo a zprovozněn (předpoklad začátek června 2018), bude i tuto část průčelí věže zakrývat lešení. Na něm bude pravděpodobně umístěna vizualizace orloje.

S dokončovacími pracemi na rekonstrukci věže se počítá v období od června do srpna 2018, v září pak s předáním hotového díla.

Aktuální informace o průběhu rekonstrukce a přístupnosti věže Staroměstské radnice jsou k dispozici na této stránce dostupné z portálu praha.eu. Od zítra bude mát tato sekce i samostatnou adresu http://www.rekonstrukceradnice.praha.eu/.

¦ Investorem rekonstrukce je Magistrát hl. m. Prahy, odbor služeb.
¦ Projekt rekonstrukce zpracovala společnost ARPEMA, s.r.o.
¦ Zhotovitelem je SDRUŽENÍ OBNOVY VĚŽE STAROMĚSTSKÉ RADNICE V PRAZE: Avers & Subterra (vedoucí sdružení Subterra, a.s.).
¦ Cena 47 995 000 Kč (bez DPH)
¦ Restaurátorské práce provádějí zkušení restaurátoři s příslušnými licencemi Ministerstva kultury ČR a pracovními zkušenostmi z podobných středověkých gotických objektů.
¦ Dohled památkářů zajišťuje Národní památkový ústav a Odbor památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…