Praha: Smetanovo nábřeží se zkušebně uzavře pro automobily a upřednostní pěší a cyklisty

12.03.2013 17:55

Rada hlavního města dnes schválila projekt Zklidnění Smetanova nábřeží v režimu krátkodobých opatření. Jeho cílem je využívání tohoto místa pro pěší, ale s ohledem na celoměstský dopravní systém. Smetanovo nábřeží je atraktivním městským prostorem a z hlediska pěších propojení leží na hlavní trase spojení Malé Strany a Starého Města.

Praha: Smetanovo nábřeží se zkušebně uzavře pro automobily a upřednostní pěší a cyklisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

„Podstatou projektu je dočasné opakované uzavření Smetanova nábřeží a Křížovnické ulice v úseku od křižovatky s Národní třídou po křižovatku s Platnéřskou ulicí pro automobilovou dopravu. Uzavírka bude každou sobotu šest týdnů po sobě od poloviny května do konce června. Provoz tramvajové dopravy nebude omezen. Chceme si v praxi ověřit, jak bude na uzavírky reagovat veřejnost. Máme celou řadu kvalitních příkladů ze zahraničí, například Paříž nakonec trvale uzavřela pro automobily celé jedno nábřeží a zatraktivnila  tak centrum více pro cyklisty a pěší," uvedla radní Aleksandra Udženija (ODS), předsedkyně komise RHMP pro koordinaci aktivit na veřejných prostranstvích na území Pražské památkové rezervace.

Zklidnění této lokality podporuje většina místních institucí a podniků, jejichž zaměstnanci, uživatelé či hosté se do oblasti dostávají většinou pěšky nebo městskou hromadnou dopravou. Každodenní zácpy znepříjemňují pracovní prostředí a znečišťují životní prostředí v centru. Projekt podpořila Ozvučná deska RHMP i Komise Rady HMP pro koordinaci aktivit na veřejných prostranstvích na území Pražské památkové rezervace. Zkušební zklidnění Smetanova nábřeží prověří možnosti případného dlouhodobějšího dopravního řešení odlehčení automobilové dopravy v centru a jeho následné využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…