Praha připravuje nový dopravní portál

21.06.2017 15:20

Informace o dopravě a cestování po Praze soustředěné na jednom místě – to je projekt nového interaktivního dopravního portálu, který připravuje Magistrát hl. m. Prahy.

Praha připravuje nový dopravní portál
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Veřejná doprava, individuální automobilová a nákladní doprava, hustota provozu na komunikacích, dopravní nehody, uzavírky, sjízdnost komunikací, parkování, úklid komunikací, mimořádné situace – to vše představuje obrovské množství aktuálních informací z městském dopravního organismu. Tyto informace jsou veřejnosti k dispozici jen z části. Část dopravních dat je sice dostupná online, ale veřejnost o nich neví. Běžný občan nemá šanci zjistit a prohledávat všechny zdroje dopravních dat, když se chce co nejrychleji a nejefektivněji dostat např. z práce na schůzku – ať už chce využít určitý způsob dopravy či kombinaci více možností.

„Pracujeme na identifikaci všech zdrojů dopravních dat, jejich specifikaci s cílem je následně integrovat a využít je nejen pro rozvoj dopravních systémů, ale také je zprostředkovat cestujícím, odborné veřejnosti a dalším,“ řekl náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek.

Cestujícím by měl interaktivní portál nabídnout real-time data o situaci ve veřejné dopravě. Díky tomu budou moci v reálném čase reagovat například na zpoždění nebo výpadek spojů nebo si vyhledat alternativní trasu. Řidiči budou mít v případě dopravních nehod nástroj pro volbu náhradních tras či informace o volných místech k parkování. Dostupnější data mohou pomoci i dopravcům a komerčním subjektům k efektivnějšímu řízení jejich dopravy.

„Cílem je použít získaná data pro udržitelnost celého dopravního systému města a okolí, podpořit ekonomický růst, zkvalitnit život lidem v Praze a okolí,“ dodal náměstek primátorky Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …