Praha vyčlení stovky milionů na revitalizaci Karlova náměstí

03.10.2013 16:24

Městská rada dnes projednala plnění Memoranda o vzájemné spolupráci a podpoře projektu Revitalizace Karlova náměstí a schválila studii základních úprav Karlova náměstí vypracovanou Kanceláří veřejného prostoru Útvaru rozvoje hl. m. Prahy. Potvrdila tak první etapu revitalizace náměstí včetně koordinace probíhajících a budoucích investičních akcí na Karlově náměstí a na rok 2015 na úpravy náměstí vyčlenila 250 miliónů korun z rozpočtu města.

Praha vyčlení stovky milionů na revitalizaci Karlova náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Karlovo náměstí je jednou z nejvýznamnějších částí veřejného prostoru v centru Prahy, ale je v dlouhodobě neuspokojivém stavu. Ten je nutno řešit v co nejkratší době. Memorandum podepsané mezi městem a městskými částmi předpokládalo rozsáhlou revitalizaci, ale na jeho naplnění podle provedených studií nyní Praha nemá dostatek prostředků. Navíc předpokládá razantní zásahy do dopravy závislé na širších dopravních souvislostech i razantní zásahy do podoby náměstí, o kterých není úplná shoda ani z hlediska památkové péče. Řešením proto je postup, který využije již schválených dopravních investic k provedení alespoň základních úprav náměstí a řešení nejkritičtějších nedostatků. Takovýto postup definoval už dodatek k memorandu podepsaný letos v květnu a dnes městská rada uložila ředitelce Útvaru rozvoje hl. m. Prahy koordinovat přípravu všech prací podle tohoto dodatku a zajistila i potřebné finanční prostředky.

„Nyní došlo ke koordinaci investic Dopravního podniku a Technické správy komunikací a posílení jejích rozpočtů. Dopravní podnik plánuje rekonstrukci tramvajové trati Myslíkova – Moráň a my mu přidáme peníze na to, aby současně mohl provést i modernizaci přilehlých veřejných prostranství. Obdobně posílíme i rozpočet Technické správy komunikací, aby mohla udělat modernizaci přilehlých veřejných prostranství a světelné signalizace. V rámci rekonstrukce tramvajové trati tak proběhne úprava okolí už podle zpracované studie revitalizace Karlova náměstí. Tím město splní část závazku revitalizovat Karlovo náměstí a ušetří peníze, které by muselo vynaložit, kdyby se k částem souvisejícím s opravovanou tramvajovou tratí muselo v budoucnosti znovu vracet,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček.

Jak dodal, potřebné finance na přípravu a realizaci těchto investic Praha získá snížením kapitálových výdajů odboru informatiky Magistrátu hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…