Praha zkouší novou pomůcku ke zvýšení bezpečnosti chodců na přechodech

03.08.2012 21:16

Technická správa komunikací hlavního města Prahy dnes na vybraných místech instalovala vůbec poprvé v metropoli doplňkové signalizační zařízení „FUTURLED COUNTDOWN“, které odpočítává zbývající čas zobrazení signálu stůj nebo volno. Novinka funguje na přechodu pro chodce z Karlovy ulice na Karlův most přes Křižovnickou ulici a na dvou přechodech na náměstí I. P. Pavlova přes Sokolskou ulici.

Praha zkouší novou pomůcku ke zvýšení bezpečnosti chodců na přechodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

„Návěstidlo indikuje zbývající čas do přepnutí signálu volno nebo stůj, čímž snižuje rizikovost chování chodců i motoristů na křižovatkách a přispívá k lepší orientaci chodců na přechodech,“ upřesnil 1. náměstek ředitele TSK hl. m. Prahy Ing. Ladislav Pivec.

Zbývající čas se vždy zobrazuje v barvě signálu, který svítí. Chodcům poskytuje přesnou informaci, kdy dojde k přepnutí signálu stůj na volno a zároveň pro chodce hodlající přejít vozovku, jak dlouho bude ještě signál volno svítit.

„Zejména tento druhý údaj chodcům poskytuje větší možnosti pro rozhodnutí, kdy nebo zda ještě do vozovky vstoupit a přispívá tak k větší bezpečnosti samotných chodců na přechodech,“ dodal náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek.

Signalizační zařízení „FUTURLED COUNTDOWN“ je hojně využíváno v asijských zemích jako například v Japonsku. V Evropě zatím není tak časté. Pokud se nový systém osvědčí, plánuje TSK hl. m. Prahy jeho rozšíření na další vytížené přechody pro chodce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…