Pro severní část obchvatu Jičína je vydáno územní rozhodnutí, kraj hledá projektanta

24.08.2016 12:54

Přeložka II/286 neboli severní část jičínského obchvatu již má vydané územní rozhodnutí. Městu se také podařilo domluvit s majiteli výkupy pozemků potřebných pro stavbu, která propojí Robousy s Valdicemi a ulehčí tak dopravě vedoucí centrem města, a to ve směru od Semil. Krajský úřad nyní hledá projektanta, který připraví všechny stupně projektové dokumentace.

Pro severní část obchvatu Jičína je vydáno územní rozhodnutí, kraj hledá projektanta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dlouho očekávané propojení Robous s Valdicemi, které by bylo novou částí severního obchvatu města, je na dohled. Všechny potřebné smlouvy o smlouvě budoucí na výkup pozemků potřebných pro stavbu severní části obchvatu jsou již uzavřeny. To bylo mj. jednou z podmínek vydání územního rozhodnutí, které na začátku července Stavební úřad v Jičíně vydal. Některé pozemky má již město dokonce vykoupené. „Na výkupu pozemků město Jičín se čtyřletou přestávkou pracovalo téměř 10 let. Přestávka byla způsobena nenalezením dohody s vlastníky. Není bez zajímavosti, že pozemky na trase mají majitele v New Yorku, Německu, Kanadě a Francii. Iniciovali jsme dědické řízení, vykoupili pozemek od insolvenčního správce. Celkem jsme jednali se 100 majiteli. Osobně jsem najezdil kvůli výkupům několik tisíc kilometrů. Díky intenzivní spolupráci s majetkovým a právním oddělením byly všechny smlouvy včas uzavřeny. Nyní máme vše připraveno pro další stupeň projektové dokumentace. Celkem jsme vykoupili asi 11,5 hektaru pozemků, z čehož pro přeložku je plánováno asi 9,5 ha. Komunikace se dotýká pěti katastrálních území - Jičína, Robous, Valdic, Soběrazi a Těšína. Podařilo se nám také uzavřít smlouvu s Královéhradeckým krajem o odkupu pozemků pro přeložku, čímž vlastně kraj souhlasil s jejím vybudováním,“ říká místostarosta města Mgr. Petr Hamáček, který má tuto přeložku na starost.

Krajský úřad nedávno vypsal výběrové řízení na projektanta, který připraví potřebné dokumentace. Předpokládaná maximální částka za tento soubor projektů je stanovena na 4,5 milionu korun bez DPH a dokumentace by měla být hotova zhruba na přelomu roku 2016/2017. Pak může být vybudování přeložky zařazeno do seznamu plánovaných projektů pro Integrovaný regionální operační program. „Pokud vše půjde tak, jak by mělo, můžeme v příštím roce vysoutěžit dodavatele stavby s odkládací podmínkou, že stavba začne, až bude přidělena dotace. Zároveň bychom mohli rovnou v příštím roce už o tuto dotaci zažádat,“ řekl krajský radní pro investice Josef Dvořák. Podle něj se celkové náklady na stavbu nové přeložky odhadují až na 150 milionů korun. Upřesněná částka pak vzejde z projektové dokumentace.

Napojení za Valdicemi by navazovalo na rychlostní silnici R 35

Zcela nová silnice II. třídy je další čtvrtinou obchvatu potřebného pro ulehčení dopravě směrem od Semil. Řidiči totiž musí z tohoto směru vjet téměř do centra města a poté hledat nejbližší výjezd na obchvat směrem na Mladou Boleslav, Poděbrady nebo Hradec Králové. „Nová část obchvatu by ulehčila jak Valdicím, tak v Jičíně ulicím Revoluční, Sv. Čecha, Vrchlického, Českých bratří, Husově a Hradecké ulici a dále Maršála Koněva, Kollárově, Jiráskově a Zahradní, kudy vede v tuto chvíli jediná povolená trasa pro nákladní dopravu ve směru na Semily.

Nový obchvat by vedl od kruhového objezdu u Continentalu, obkroužil by Oboru, nadjezdem překročil silnici Valdice-Studeňany, dále by pak silnice vedla kolem věznice a za Valdicemi by se napojila na silnici č. 286 Jičín – Železnice,“ vysvětluje místostarosta Hamáček. Přeložka má být 3,5 km dlouhá, počítá se s dvěma kruhovými objezdy (na začátku a na konci), s dvěma podchody, úpravou vodovodních řadů, přeložkami elektřiny a plynovodů a s protihlukovými opatřeními na severní části Valdic.

Poté je ještě uvažováno o dokončení obchvatu z této části až na silnici č. 35 vedoucí na Liberec. Zde by se obchvat napojil za obcí Kbelnice. „Toto propojení ale není zatím nezbytně nutné a počítá se s ním ve výhledu zhruba 20 let. Pokud však bude vybudována R35 od Úlibic na Turnov, tak nebude nutná vůbec,“ doplňuje místostarosta Hamáček. Napojení za Valdicemi by pak také navazovalo na plánovanou rychlostní silnici R 35, která by tudy měla procházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…