Prostějov: Několik let trvající komplexní rekonstrukce Nové radnice je dokončena

05.12.2016 13:01

Zcela nedávno byla dokončena rekonstrukce budovy radnice, připomeňme si podrobnosti.

Prostějov: Několik let trvající komplexní rekonstrukce Nové radnice je dokončena
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Plány pro postavení Nové radnice, která je jednou z do­minant náměstí T. G. Masary­ka, vznikly v letech 1909 – 1911. Jejich autorem je profesor techniky z Brna, Karel Hugo Kepka. Stavět se začalo v roce 1911, dokončeno bylo roku 1914. Celá stavba vznikla rozhod­nutím městského zastupitelstva za přispění především prostějov­ských stavitelů Rudolfa Koneč­ného, Josefa Nedělníka a sochaře Josefa Bernauera. Autorem štuk je Vladimír Pleský a nábytek do­dal Robert Kořalka.

Při pohledu na radnici zaujme její řešení s věží asymetricky sto­jící vpravo od vstupu. Má výšku téměř 70 m s měděnou kopulí a její součástí je i orloj. Věž měla původně stát upro­střed. Důvod proč tomu tak není je ten, že před stavbou byly vykoupeny jen dva domy a pozemky, na nichž dnes radnice stojí. Postavena byla věž a levé kříd­lo. Pravé křídlo se již nepodařilo dostavět, protože třetí dům, kde mělo stát, se nezdařilo vy­koupit.

Radnice v průběhu své exis­tence prodělala řadu oprav, které byly v různé kvalitě pro­vedení. Je třeba říci, že stav fa­sády, krovů a krytiny byl velmi špatný, některé prvky hrozily destrukcí a pádem na veřejné prostranství. V předstihu před opravou fasády byla opravena kotelna, vnitřní rozvody zdravotech­niky, WC a rozvody elektro­instalace a počítačové sítě. Samotné opravě předcházela předprojektová a projektová příprava. Objekt je nemovitou kulturní památkou, proto byly provedeny rozsáhlé restaurátor­ské průzkumy, analýzy a odbor­né posudky konstrukcí. Spolupracovaly odborné fir­my, restaurátoři a pracoviště VUT Brno. Byly posuzovány použité malty ve vztahu k ob­sahu vlhkosti a solí, fasádní a umělecké prvky, tesařské kon­strukce, krytina a truhlářské výrobky. Na základě takto získaných poznatků byla vypracována projektová dokumentace a vy­brána nejvýhodnější nabídka zhotovitelské firmy.

Práce byly zahájeny v roce 2014, v průběhu stavby, po po­stavení lešení, byly objeveny závady, které nebyly součástí projektové dokumentace, například závažná statická porucha bal­konů v 8. nadzemním podlaží. Z tohoto důvodu byl rozšířen rozsah díla a změněn termín plnění.

Stavba byla rozdělena do pěti stavebních objektů:

– oprava izolace balkonů

– sanace krovů budovy „A“

– oprava dvorní fasády budo­vy „A,“ včetně dvorní přístavby

– oprava střechy nad zaseda­cí místností přístavby ve dvoře radnice

– oprava čelní fasády a věže

Zastavěná plocha radnice je cca 1 513 m2 a obestavěný prostor cca 40.400 m3 bez obje­mu radniční věže, jejíž obesta­věný prostor je cca 2 516 m3.

Plocha opravovaných fasád činí cca 4888 m2. Byly odstra­něny její zcela degradované a rizikové části, provedeno me­chanické a chemické čištění, statické zabezpečení, barevné sjednocení a hydrofobizace. Proběhlo restaurování štuků, sochařských děl, zámečnických výrobků, vitráží a repase truh­lářských prvků. Byla opravena stávající měděná a pozinkova­ná krytina a provedena kryti­na nová. Byly opraveny krovy s výměnou trámů napadených dřevokaznými houbami a hmy­zem. Proběhla generální oprava balkonů.

Celková cena prací činila téměř 30 mil. Kč.

Projektovou dokumentaci zpracovala a autorský dozor zajišťovala firma CAD Projekt Plus, s.r.o. – Ing. arch Zdeněk Beran. Stavbu realizovala firma H& B Delta, s.r.o. Vsetín.

Technickou přípravu a dozor zajišťoval Odbor rozvoje a in­vestic Magistrátu města Pros­tějova (Ing. František Urbášek, Miloslav Svoboda, Ing. Petr Brückner, Ing. Antonín Zajíček)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…