Prostějovsko v soutěži o nej vesnici bodovalo

28.06.2017 7:34

Oranžová struha či ocenění za moderní knihovnické a informační služby.

Prostějovsko v soutěži o nej vesnici bodovalo
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Zlatou stuhu v soutěži Vesnice Olomouckého kraje letos získala Vápenná. Druhé místo obsadil Bělotín a na třetí příčce skončily Haňovice. Každá z obcí dostane od Olomouckého kraje prémii v podobě sto tisíc korun.

„Rozhodování o vítězi bylo nesmírně složité. Úroveň jednotlivých obcí se totiž v posledních letech téměř vyrovnala,“ sdělil předseda hodnotitelské komise Jiří Andrýs.

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí putuje společně s příslibem dotace od ministerstva pro místní rozvoj do Libiny. Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem získaly Vrbátky. Dub nad Moravou se raduje z Bílé stuhy za činnost mládeže a Modrou stuhou za společenský život byl oceněn Rapotín.

Olomoucký kraj pak ocenil ještě obec Němčice nad Hanou za moderní knihovnické a informační služby, Radvanice za místní spolkový život, Svésedlice za vytváření harmonické atmosféry pro všechny generace a Grymov za vytváření podmínek pro venkovský komunitní život. Všechny tyto obce dostanou od hejtmanství po padesáti tisících korunách.

Mimořádné ocenění hodnotitelské komise získali v Příkazích (za obnovu historické zástavby obce), Čehovicích (za péči o krajinu a veřejná prostranství) a Přáslavicích (za vytváření podmínek pro spolkový a společenský život).

Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova si odnesli: za obnovu kaple sv. Jiří Hlásnice, za rekonstrukci historického jádra obce Bělotín a za opravu hřbitova Rapotín.

Hodnotitelská komise navštívila každou z patnácti přihlášených obcí v době od 13. do 16. června. Vesnice měly dvě hodiny na to, aby se prezentovaly tak, jak to vyžadují pravidla soutěže.

Slavnostní předání všech udělených ocenění proběhne ve vítězné obci Vápenná v pátek 28. července 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…