Rožnov pod Radhoštěm: Školáci dostali šanci zlepšit si prospěch

30.10.2014 6:33

Na konzultační hodiny pro žáky ohrožené školním neúspěchem dostal Rožnov pod Radhoštěm, jako obec s rozšířenou působností, 16,5 milionu korun z evropských sociálních fondů a státního rozpočtu.

Rožnov pod Radhoštěm: Školáci dostali šanci zlepšit si prospěch
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Zvyšování kvality základního vzdělávání. Takto složitě se jmenuje projekt, jehož význam je prostý. V podstatě jde o konzultační hodiny pro žáky základních škol, kteří nestíhají tempo výuky, mají problémy s učením, popřípadě potřebují individuální péči.
 
„Sto padesát učitelů z jedenácti základních škol na Rožnovsku dohromady vytipovalo tři sta žáků, kterým hrozí školní neúspěch, popřípadě předčasný odchod ze systému vzdělávání,“ popsal vedoucí odboru školství Dušan Vrážel, který je zároveň koordinátorem projektu. Žáci prvního i druhého stupně se od začátku září scházejí jednou v týdnu s pedagogy, kteří učí děti využívat své silné stránky.
 
„Někomu svědčí, když se na výuku připravuje vizuálně, jinému svědčí poslech, další má nejraději zážitkové metody a někdo zase preferuje pomůcky,“ upozornil Dušan Vrážel, že tohle je nutné při zvyšování znalostních kompetencí, neboli takzvaného doučování, zohlednit. Projekt podporuje také další vzdělávání učitelů základních škol v oblastech souvisejících s podporou ohrožených žáků. Metodické postupy zpracovává mentor individuálně pro každého žáka, který kromě speciálních pedagogů spolupracuje také se školními psychology a rodiči.
 
„Jejich zájem předčil naše očekávání. Bohužel schválený rozpočet nám neumožňuje navýšit počet zapojených žáků,“ doplnil vedoucí odboru školství s tím, že na projekt „Zvyšování kvality základního vzdělávání v ORP Rožnov pod Radhoštěm“ reg. č. CZ.1.07/1.1.00./46.0019 získalo město šestnáct a půl milionu korun z evropských sociálních fondů a státního rozpočtu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. 
 
Jednou ze škol, které se do zvyšování kvality základního vzdělávání zapojily, je ZŠ Videčská. „Od září u nás v rámci projektu vyučuje devatenáct učitelů šestačtyřicet žáků prvního i druhého stupně. Zatím je brzy na hodnocení, nicméně jsme přesvědčeni, že budeme úspěšní a děti, které mají v současné době výukové problémy, se podaří odvrátit od školního neúspěchu,“ řekla ředitelka Hana Bosová.
 
V rámci dalších aktivit projektu zorganizovalo šest škol dvoudenní semináře zaměřené na týmovou spolupráci pedagogických sborů. Dále se uskutečnily první dva z deseti plánovaných kurzů pro vedoucí pracovníky škol zaměřené na marketing na sociálních sítích a vedení porad a rozhovorů.
 
Na každé základce se také konají samostatná školení pedagogických pracovníků zaměřených na efektivní práci s ohroženými žáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: roznov.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…