Semily: V muzeu se otevřela Půda plná hraček

21.05.2011 13:50

V muzejním podkroví můžete za běžných okolností najít krásnou expozici etnografie, která představuje podkrkonošská řemesla, lidové kroje, nábytek, betlém rodiny Maiznerů nebo například dva soubory marionet.

Semily: V muzeu se otevřela Půda plná hraček
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

 

Po dvou letech je však třeba vystavené exponáty očistit, ošetřit a prádlo šetrně vyprat. Proto expozici na určitý čas snímáme a na dobu, kterou potřebujeme k péči o sbírkové předměty, vám představíme hračky z našich sbírek. Výstavu Půda plná hraček slavnostně otevřela bývalá ředitelka knihovny Miroslava Vrbenská v rámci Muzejní noci 18. května.

„Samotnou mě překvapilo, kolik hraček se nám v průběhu tří desítek let, kdy tuto sbírku vytváříme, podařilo převzít do péče. Návštěvníci tak mají na několik měsíců jedinečnou možnost vidět stovky exponátů, které jsou jinak uloženy v depozitáři.“ řekla kurátorka výstavy Alena Hovorková.

A protože jsme v Semilech, ve městě, kde sídlil ústřední závod firmy Tofa, najdete v našich sbírkách hraček opravdu hodně. Vlastně, najdete jich celou plnou půdu. Představíme vám nejen dřevěné hračky a stolní hry z Tofy, ale i starší hračky našich babiček. Pokochat se budete moci panenkami porcelánovými i bakelitovými, dětskými pokojíčky a pokojíčky pro panenky rozličného stáří, kovovými hračkami, loutkami i houpacími koníky. Nechybí ani kočárky pro panenky, stejně jako plyšoví medvědi.

Několik exponátů nám zapůjčilo turnovské Muzeum Českého ráje z pozůstalosti Jany a Josefa Schejbalových. I to je krásná příležitost vidět vcelku vzácné muzejní kousky“ dodává ředitelka muzea Jana Hájková.

Součástí výstavy je i herna pro děti s dřevěnými kostkami a s výtvarnou dílničkou, ve které si děti mohou nakreslit svou vytouženou hračku a dopis orazítkovat naším speciálním razítkem, vytvořeným pro tuto výstavu. Kdo říká, že i v létě se nedají posílat dopisy Ježíškovi, že?

Výstava potrvá až do podzimu, do 20. října 2013.

Mgr. Jana Hájková

ředitelka MaPG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: semily.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

16:14 Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

Své kulturní a historické dědictví se chystá Olomouc připomenout tradiční slavností. Svátky spjaté …