Stát chce prodat klimkovický pozemek za nejvyšší cenu, město by tak přišlo o významnou lokalitu

01.12.2016 10:49

Město Klimkovice se obává, že přijde o pozemek v areálu, který je oblíbeným výletištěm místních občanů. V jeho těsné blízkosti je navíc pietní místo s pomníkem letce Rudé armády Vasilije Staška, který zde zemřel v samém závěru války.

Stát chce prodat klimkovický pozemek za nejvyšší cenu, město by tak přišlo o významnou lokalitu
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chce totiž pozemek prodat v soutěži za tržní cenu. Minimální částka je stanovena na 1,1 milionu korun. Klimkovice na koupi pozemku nemají v rozpočtu peníze.  Zastupitelé na svém jednání ve středu 30. prosince rozhodli, že se ještě pokusí zvrátit záměr úřadu a obrací se na něj proto dopisem.

Pozemek, na kterém stojí místní restaurace Myslivna, koupil na počátku 80. let minulého století Městský národní výbor Klimkovice ze svého tehdejšího rozpočtu. V devadesátých letech tak přešel automaticky na stát.

Klidná lokalita mezi stromy kousek od centra města je oblíbeným výletním místem obyvatel města.  Ve venkovním areálu se konají zábavy, koncerty i tancovačky. Část pozemku měla dokonce sloužit k rozšíření stávajícího hřbitova.

Během osvobozovacích bojů v roce 1945 se tam zřítilo letadlo, jehož pilot na místě zahynul. Místní lidé tehdy stroj zahrabali a pilota pohřbili, aniž by byla známá jeho totožnost. Že se jednalo o Ukrajince Vasilije Alexejeviče Staška, se podařilo zjistit až poté, co nechalo město v roce 2014 vyzdvihnout zbytky letadla. Dvaadvacetiletému rudoarmějci poté Klimkovice v roce 70. výročí konce druhé světové války vybudovaly pomník.

„Kousek od pomníku stojí lavičky, na kterých se dá v klidu posedět. Mnoho klimkovických občanů sem chodí na procházky. Neumíme si představit, že by tu v budoucnu mohl vyrůst třeba nějaký komerční objekt,“ “ uvedl starosta města Zdeněk Husťák.

Aktuálním postupem Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je rozladěn stejně jako ostatní zastupitelé. Úřad totiž městu oznámil, že pozemek, který už kdysi Klimkovice jednou koupily, hodlá prodat v soutěži tomu, kdo za něj nabídne nejvyšší cenu. V této chvíli už běží lhůta pro podávání nabídek, která končí 7. prosince. Město Klimkovice, které hospodaří s celkovým ročním rozpočtem 60 milionů korun a na investice může uvolnit maximálně 10 milionů korun, ale nemá volné prostředky ani na úhradu minimální kupní ceny. Zastupitelé proto rozhodli, že se město nebude výběrového řízení účastnit.

„Zastupitelé mě pověřili, abych úřad ještě oslovil dopisem s žádostí o snížení kupní ceny a přímý prodej pozemku městu Klimkovice s přihlédnutím k historickému významu dané lokality i k účelu, k němuž v současnosti slouží. Rozumíme tomu, že se stát musí chovat jako dobrý hospodáře. Ale vydělávat za každou cenu takovým způsobem na městech není podle našeho názoru ta správná cesta. Vždyť pozemek městu patřil a na stát přešel v 90. letech jen souhrou byrokratických postupů,“ uvedl starosta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…