Teplice: Na startu 863. lázeňské sezony opět nebude chybět Oranžové kolo

25.05.2017 21:16

Poslední květnový víkend každoročně patří zahájení lázeňské sezony v Teplicích a stejně tak i charitativnímu Oranžovému kolu Nadace ČEZ, která konání této nejvýznamnější kulturní akce ve městě podpořila 250tisícovým příspěvkem. Tentokráte budou moci návštěvníci věnovat své minutové šlapání na speciálních rotopedech Dětskému domovu v Krupce či teplické okresní organizaci Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR, a to v sobotu 27. května od 10 do 16.30 hodin.

Teplice: Na startu 863. lázeňské sezony opět nebude chybět Oranžové kolo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

Dětský domov v Krupce se vlastně skládá ze dvou domovů. Ten na Hamrech začal fungovat v roce1949 a druhý na Libušíně o čtyři roky později. Zatímco první byl určen pro děti předškolního věku, druhý až obývali chlapci se zvýšenou výchovnou péčí, jejichž trestní rejstříky i současné přečiny předčily veškerá očekávání. Oba domovy byly sloučeny pod jedno vedení a správu v roce 1959 a postupně se z nich stal jeden dětský domov rodinného typu. V roce 2004 prošel objekt Hamry rozsáhlou rekonstrukcí, aby splňoval podmínky zákona 109/2002 Sb. V budově vznikly 4 rodinné buňky s kapacitou 8 dětí na jednu bytovou jednotku, celkově tak může být v objektu ubytováno 32 dětí. V letech 2005-2006, o rok později proběhla rozsáhlá rekonstrukce Libušína. Byly zde rovněž vybudovány 4 buňky rodinného typu s celkovou kapacitou pro 32 dětí.

„Naším nejdůležitějším cílem je umožnit návrat dětí do jejich původních rodin, případně jim umožnit a usnadnit co nejlepší vstup do jejich vlastního života s co nejlepším vzděláním a zajištěním pracovního místa. V současné době proto u nás mohou klienti zůstávat do 26 let za předpokladu, že řádně studují,“ říká Radek Bartoň, ředitel Dětského domova v Krupce. Jak dodává, finanční dar, který pro domov vyšlapou dobrovolníci na Oranžovém kole Nadace ČEZ, použijí na podporu volnočasových aktivit dětí mimo dětský domov.

Co udělat s finanční částkou, která se ve finále objeví v sobotu na symbolickém šeku Nadace ČEZ, ovšem už ví i Josef Obršál, předseda okresní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR v Teplicích: „Nabízí se nám hned několik možností, a to úhrada nájmu vhodných prostor pro rehabilitační cvičení a nákup cvičebních a zdravotních pomůcek. Případně úhrada dopravních nákladů a částečně také vstupného při výletech.“

Oranžová kola najdete na kolonádě

Nabízené aktivity a služby místních organizací Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR mohou lidé postižení civilizačními chorobami, dlouhodobě nemocní a senioři využívat již 25 let. V rámci celé České republiky přitom funguje síť 330 organizací a klubů v 290 městech a obcích s celkovou základnou 55 000 členů. Teplická organizace vznikla v roce 1990, nabízí rehabilitační či rekondiční programy a každoročně pořádá řadu pobytů i společenských akcí. Jejím cílem je tak opětovné začlenění do společnosti osoby trvale i dlouhodobě nemocné a seniory, včetně prevence civilizačních onemocnění.

Obě Oranžová kola Nadace ČEZ bude jako každý rok umístěna na kolonádě, a to z levé strany od OC Galerie. Šlapání na nich bude v sobotu 27. května zahájeno v 10:00 a poslední zájemci na ně mohou usednout před 16:30 hodin. V 15:00 přitom proběhne „jízdní“ duel mezi primátorem Jaroslavem Kuberou a ředitelem elektráren Ledvice a Počerady Jiřím Šináglem. V 16:15 pak bude ještě následovat duel mezi zástupci obdarovaných organizací. Oba výše jmenovaní by měli následně předat symbolické šeky s vypsanými vyšlapanými částkami před zahájením koncertu slovenské kapely HRDZA na scéně u Ptačích schodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …