Turnov: Investice v městských budovách přinesou úsporu energií

25.02.2024 11:31 | Tisková zpráva

Foukaná izolace v Základní škole Skálova, nová okna v prostorách Fokusu ve Skálově ulici čp. 84 nebo oprava střechy v Domově důchodců Pohoda – menší investiční akce města, které budou nejvíce vidět na úsporách energií.

Turnov: Investice v městských budovách přinesou úsporu energií
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

V půdních prostorách historické budovy ZŠ Skálova byla v únoru 2024 instalována tzv. foukaná izolace, což je klasická stavební izolace, která je do stavby aplikována speciálním způsobem (foukáním) s pomocí stroje. Realizaci provedla firma František Břicháček, a to v ceně zhruba 462 tis. Kč vč. DPH. Instalaci nové izolace, která by měla přispět k efektivnímu řešení úniků tepla, předcházela oprava poškozených trámů v konstrukci střechy. Firma Durango, s. r. o., opravu v ceně necelých 400 tis. Kč provedla již na konci roku 2023.

Na podzim se renovace dočkal také povrch střechy MŠ Alešova. Plechová střecha byla kompletně očištěna a má nový nátěr. Úpravy si vyžádaly 126 tis. Kč. Podobnou částku, necelých 120 tis. Kč, stály nové měděné rozvody ústředního topení v suterénu budovy OAHŠ ve Zborovské ulici. Výměnu provedla firma Světlo Turnov, s. r. o.

Opravu části střechy má za sebou Domov důchodců Pohoda. V prostorách ústřední budovy B nad recepcí byla instalována nová izolační fólie. Realizaci za 114 tis. Kč provedla firma Vilimovsky, s. r. o. K energetickým úsporám by měla přispět také výměna oken v jídelně ZŠ Žižkova, která proběhla už v létě 2023 – podrobněji v článku o investicích ve školách, ve druhé polovině roku ji doplnila ještě výměna plastových dveří ve stejném křídle v hodnotě 42 tis. Kč. Nové dveře jsou vybaveny trojskly, instalovala je firma OKAY Plast, spol. s r. o. Kromě toho má jídelna ZŠ Žižkova novou podlahovou krytinu ze zátěžového lina za 460 tis. Kč.

Výměna oken proběhla rovněž v budově čp. 84 v ulici Skálova. V prostorách, kde působí Fokus Turnov, došlo k výměně 8 oken, instalována byla okna s izolačním trojsklem, což by mělo vést k dalším úsporám energií. Pro zajímavost - v městském objektu v přízemí a v 1. patře aktuálně probíhá také přestavba kancelářských prostor na byty. Realizaci provádí firma INSTAV Stavební práce, s. r. o., investice si vyžádá necelých 3,5 mil. Kč.

Mezi plánované investice, které budou mít výrazný vliv na spotřebu energií, můžeme zařadit také plánovanou rekonstrukci další části střechy Gymnázia Turnov. Tentokrát se jedná o renovaci střední části, která by měla proběhnout v průběhu letních prázdnin. Předcházet jí bude ještě úprava zpevněné plochy za budovou gymnázia.

O připravovaných i dokončených investicích se dočtete v samostatné kapitole na webu města, informace se snažíme průběžně aktualizovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…