Uherské Hradiště: Partnerské město Mayen oslavilo 725 let

15.09.2016 17:56

Oslavy 725. výročí udělení městských práv a každoroční slavnost Stein-und Burgfest se konaly o druhém zářijovém víkendu v německém partnerském městě Mayenu. Kromě zástupců Uherského Hradiště přijali pozvání k oslavám ještě představitelé dalších partnerských měst Godalming (Velká Británie) a Joigny (Francie).

Uherské Hradiště: Partnerské město Mayen oslavilo 725 let
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

V pátek vpodvečer se všechny delegace zúčastnily slavnostního zahájení výstavy „Mayener Ansichten“ (Pohledy na Mayen), sobota byla věnována zahájení slavností Stein-und Burgfest, současně se konal Den přátelství /Den Evropy. "Pro tuto příležitost připravily spolky přátel ze všech zemí prezentaci partnerských měst formou propagačních a turistických materiálů a poskytováním informací všem zájemcům," informovala radní města Uherského Hradiště a předsedkyně Spolku přátel města Mayen Blanka Rašticová.

U příležitosti dne přátelství předal primátor Mayenu Wolfgang Treis delegacím partnerských měst jubilejní dar - faksimile listiny Rudolfa I. Habsburského z 29. 5. 1291, kterou byla městu Mayenu udělena městská práva. "My jsme za město Uherské Hradiště předali partnerskému městu k výročí plaketu akademického sochaře Jiřího Vlacha, na níž jsou zobrazeny dominanty Uherského Hradiště," prozradil člen rady města František Rochovanský. Součástí programu byly koncerty dechové hudby a studentského pěveckého sdružení.

V rámci oslav byla slavnostně odhalena plastika akademického sochaře Zdeňka Tománka „Door Future“, kterou věnovala Nadace Lapidea a Městská spořitelna v Mayen městu Mayen k výročí, plastika je umístěna v rozáriu areálu místního hradu Genoveva.

Nedělní program byl koncipován jako vyvrcholení oslav, delegace se zúčastnily spolu s představiteli města, politických stran, místních spolků a cechů nejprve slavnostní mše v kostele Herz Jesu (Srdce Ježíšovo), poté se uskutečnil slavnostní průvod městem. Následoval slavnostní program na náměstí, jehož součástí byl koncert dechové hudby mayenského sboru dobrovolných hasičů, proslov primátora města, včetně slavnostního naražení sudu piva, které bylo uvařeno u příležitosti oslav.

Delegace partnerských měst byly rovněž pozvány k prohlídce v květnu otevřeného Muzea karnevalu (masopustu) a ateliéru malířky a grafičky Mariky Kohlhaas, která je členkou předsednictva Spolku přátel Mayen – Uherské Hradiště.

Družební styky s městem Mayen trvají již více než 22 let a jsou nejrozvinutějšími ze všech pěti současných mezinárodních partnerství Uherského Hradiště. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…