Únik z vězení, segwaye, vodáci, Ološlap: Olomouc zahájí novou turistickou sezónu aktivně

21.05.2016 8:30

Turistická sezóna 2016 v Olomouci? Už dnes si mohou Olomoučané ověřit, jaká bude. Podle představených nabídek bude velmi aktivní. Výrazný podíl pohybových aktivit v sobotní nabídce do značné míry charakterizuje i celou nastávající sezónu: chce být aktivní, zajímavá, pestrá, dynamická a zábavná.

Únik z vězení, segwaye, vodáci, Ološlap: Olomouc zahájí novou turistickou sezónu aktivně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V rámci tradičního zahájení sezony se Olomoučané mohou po roce opět vžít do role návštěvníka svého města. „Olomouc je krásné historické a současně živé město, které má každému návštěvníkovi co nabídnout. Chceme, aby se o tom mohli opět přesvědčit i Olomoučané, kteří ve městě žijí a možná jej vnímají už o něco všedněji,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek s tím, že v sobotu 21. května mohou všichni zájemci zkusit, jaké to je objevovat Olomouc. A k tomu jim poslouží mimořádně pestrý výběr dopravních prostředků. Jejich výčet sám o sobě budí respekt: klasická kola, čtyřkola, koloběžky, šlapací auta, turistický vláček, vozítka segway, rafty, speciální Ološlap a také horkovzdušný balón. K tomu navíc ještě festival volnočasových aktivit Activityfest v Korunní pevnůstce, a je zřejmé, že tenhle začátek sezóny bude všechno možné, jen ne pasivní záležitost. „Samotné památky, byť jsou sebevíc hodnotné a krásné, leckomu stačit nemusí. Můžeme je ale poznávat mnoha netradičními způsoby, ať už ze sedel kola, speciálního vozidla Ološlap nebo třeba z paluby raftu či lodi,“ dodal Pavel Urbášek.

Oficiální zahájení sezóny vypukne v sobotu v 9 hodin, trvat bude do třetí odpolední. Nejde jen o možnosti výše zmíněných pohybových aktivit, ale také například o prohlídky Arcibiskupského paláce, Pevnosti poznání, návštěvu nově otevřeného zámku Čechy pod Kosířem, projížďku po olomouckých fortových pevnostech, návštěvu Domu přírody Litovelského Pomoraví či tematické komentované prohlídky města. Vyzkoušet můžete i hru Exit Game – Lafayettův žalář, či například poznat Olomouc očima lidí bez domova.

Na nabízené aktivity se mohou lidé hlásit přímo u zapojených subjektů (s výjimkou již obsazených balonových letů nad městem). Zdarma a bez předchozích rezervací budou k dispozici projížďky na Ološlapu a v turistickém vláčku, čtyřkola a segwaye, to vše se základnou na Horním náměstí. Zdarma a bez rezervace je i návštěva Activityfestu, který se otevře v Korunní pevnůstce ve 13 hodin, a návštěva Centra Semafor. Poprvé se k zahájení turistické sezóny připojí UPoint - informační centrum a obchod Univerzity Palackého v domě U Černého psa na Horním náměstí. Děti zve do tvůrčí vědecké dílny (13 ž 18 hodin), dospělým nabídne ochutnávku pečlivě vybraného univerzitního vína z vinařství Hrdina a dcera (9 až 19 hodin). Bližší informace na tel. 733 690 738.

Zahájení sezóny už tradičně předcházel odborný seminář. Při něm se ve čtvrtek 19. května setkali poskytovatelé služeb v cestovním ruchu. V průběhu semináře byla představena řada novinek, které letos ještě zvýší atraktivitu pobytů v Olomouci. „Statistiky potvrzují rostoucí zájem o Olomouc, stoupá počet hostů i nocujících, což je velice potěšující. Nepochybuju o tom, že se tento trend potvrdí i po této sezoně,“ řekl na úvod semináře náměstek Pavel Urbášek. V Olomouci se vloni ubytovalo 136 tisíc turistů (o 17 % více), hoteliéři evidovali přes 233 tisíc přenocování. Střední Morava je už druhým rokem po sobě na skvělém třetím místě v celé ČR v rámci kongresové turistiky, Olomoucko bylo předstiženo pouze Prahou a regionem Jižní Morava. Výsledky z prvního čtvrtletí roku 2016 navíc ukazují, že trend růstu návštěvnosti pokračuje.

„V sobotu sice proběhne zahájení turistické sezóny, přípravy na ni ale běží už dlouhou dobu. Máme za sebou velmi úspěšný Garden Food Festival, prezentace v zahraničí, a další akce,“ upozornil Miroslav Petřík, předseda Střední Moravy, Sdružení cestovního ruchu, a připomněl, že všichni poskytovatelé služeb v oblasti cestovního ruchu mohou využívat nabídku cestovní kanceláře, kterou sdružení provozuje.

K novinkám sezóny patří třeba otevření zbrusu nového vodáckého kempu a půjčovny lodí v Horce nad Moravou, půjčovna vozítek Segway či nové služby půjčovny koloběžek Rideon. Velkým hitem jsou nyní hry na principu úniku z nesvobody. Jednu takovou Exit Game bude nabízet pravidelně Informační centrum Olomouc v prostorách krytu civilní obrany v Bezručových sadech. „My chceme využít příběhu slavného olomouckého vězně markýze de Lafayette, který se z Olomouce pokusil utéct,“ uvedl spoluautor další únikové hry Marian Borsiczky Lafaettovo vězení. Hra, jejíž účastníci začínají ve Švédské ulici v žaláři s okovy na rukou, mají šedesát minut na únik, aby se vyhnuli katovi.

Hvězdou loňské sezóny byla první olomoucký výletní loď. Palubu lodi vloni navštívily malé děti, svatebčané, zdravotně handicapovaní i senioři, což potvrdilo, že výletní loď je doslova pro každého. Letošní plavby jsou navíc rozšířené, zdokonalené je i přístaviště. Kapitán lodi Šimon Pelikán na dnešním semináři představil další novinku, netradiční vozidlo Ološlap. „Posouváme plavby na souš. Pro ty, kdo by třeba na lodi trpěli mořskou nemocí, nabízíme Ološlap. Ten v sobě zahrnuje aktivní pohyb, poznávání i zábavu,“ uvedl Šimon Pelikán. Ološlap bude fungovat na objednávku, jet může až dvanáct osob.

Parádní výstavu zahájí ještě v turistické sezóně Vlastivědné muzeum. Více než dvě stovky děl kultovního zakladatele pop-artu Andyho Warhola bude rozhodně velkým poutákem. Obohacením sezónní nabídky je zpřístupnění zámku Čechy pod Kosířem. Jeho kastelán Martin Váňa představil současnou nabídku včetně muzea filmu Zdeňka a Jana Svěrákových a komentovaných prohlídek zámeckého parku, který na střední Moravě svou koncepcí a rozlohou nemá obdoby. Nastínil další plány, jako je například zřízení půjčovny lodiček u rybníků v parku či stylové piknikování v zámeckém parku.

Nabídku doplní výrazně aktualizovaná a doplněná mobilní aplikace Olina, která uživatelům nabízí v rámci Olomouce na pět stovek bodů zájmu v oblasti památek i služeb, nová cyklomapa, hra Labyrinth pro mobilní telefony, společná prezentace Olomouce, Kroměříže a Lednicko-Valtického areálu či třeba čínská mutace webových stránek pro turisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.