Věhlasné Vánoční trhy v Olomouci zahájí slavnostní rozsvícení stromu

23.11.2017 6:33

Třicet dní hudebního programu, kluziště pro veřejnost zdarma, dobročinné akce a spousta dárků i tradičního punče. Olomoučané a návštěvníci města se mohou i letos těšit na vše, co k oblíbeným Vánočním trhům v Olomouci tradičně patří. Trhy, které zaplní obě historická náměstí, zahájí ve čtvrtek 23. listopadu v 18 hodin slavnostní rozsvícení a pojmenování vánočního stromu.

Věhlasné Vánoční trhy v Olomouci zahájí slavnostní rozsvícení stromu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Vánoční trhy v Olomouci patří hned po hlavní turistické sezóně k  nejvyhledávanějšímu období roku. „Olomoučany i turisty jsou oblíbené pro svou nezaměnitelnou atmosféru, kdy se svátečně nasvětlené starobylé centrum propojuje s hudebním i kulturním programem a vytváří tak pohodové prostředí, které v adventním čase vyhledává stále více lidí,“ popisuje náměstek primátora pro kulturu Pavel Urbášek.

Co Vánoční trhy nabízí:

Regionální pochutiny, oblíbený punč a řadu zajímavých řemeslných výrobků či originálních dekorací nabídne bezmála 120 stánků na Horním i Dolním náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program, který ve čtvrtek 23. listopadu zahájí slavnostní rozsvícení stromu. Ten letos v rámci kampaně „Darujte vánoční strom“ doputoval do Olomouce z Postřelmova na Šumpersku. Dvanáctimetrový smrk zdobí prostor před radnicí a rozzáří jej 18 tisíc  LED světelných bodů s třpytivým efektem laděným do zlatostříbrné. V rámci kulturního programu bude slyšet bezpočet kapel a interpretů, k vidění budou divadelní představení a chybět nebudou koledy, vánoční hudba ani tradiční bohoslužba na Štědrý den. Na Horním náměstí bude opět dětmi oblíbený historický kolotoč, Ježíškova pošta, Ježíškova dílna a zvonička. Prostor Dolního náměstí tradičně oživí vánoční zoo, betlém a především kluziště. To svůj provoz zahájilo pátek 10. listopadu a jeho fungování je plánováno do 31. prosince.

Věhlas adventní Olomouce:

Olomoucký  advent je stále oblíbenějším cílem návštěvníků od nás i ze zahraničí. Podle statistik znovu přibylo návštěvníků, kteří do Olomouce zavítají na jeden den. Nejvíce jich přijíždí ze Slovenska, Polska  a Rakouska. „Ve spolupráci se zahraničními zastoupeními agentury Czech Tourism v daných zemích proto úzce spolupracujeme s pořadateli zájezdů. Poskytujeme jim aktuální informace o tom, co mohou v Olomouci kromě adventních trhů navštívit,“ popisuje vedoucí oddělení cestovního ruchu Karin Vykydalová. Olomouc navíc stále těží z toho, že byla v bedekru Lonely Planet třikrát zmiňována jako nejkrásnější město ČR, jako skrytý podklady Evropy či jako Nekrásnější destinace v ČR. Agentura CzechTourism navíc v roce 2013 označila adventní atmosféru Olomouce za útulnější a přátelštější než tu, kterou lze najít v tak vyhlášených destinacích, jako jsou Salzburg či Vídeň.

Pobytové balíčky:

Stále oblíbenějším cílem turistů je Olomouc v předvánočním čase také díky speciálním pobytovým balíčkům „Adventní Olomouc“. Město je už šestým rokem připravuje ve spolupráci se Střední Moravou, sdružením cestovního ruchu, a místními hoteliéry. „Zájem o pobytové balíčky  se oproti minulému roku více než zdvojnásobil. Nejvíce zájemců o pobyty přijíždí z Prahy, středních a jižních Čech. Ti zahraniční jsou z Polska a Slovenska,“ objasňuje za oddělení cestovního ruchu Karin Vykydalová. Pobytové balíčky je možné objednat a více informací získat na www.olomouctravel.cz. Součástí pobytových balíčků za speciální cenu  jsou kromě  ubytování a snídaně ve vybraném hotelu, také turistická karta Olomouc region Card a propagační materiály města.

Advent propagují i zahranční média:

I v tomto roce se v období adventu chystají do Olomouce i zahraniční novináři a zástupci cestovních kanceláří. V první polovině  prosince 2017 přijedou do města redaktoři a televizní štáby ze Slovenska, Německa a Itálie. Všechny press tripy jsou organizovány ve spolupráci s agenturou Czech Tourism a velmi dobře přispívají k lepší propagaci Olomouce.

Bezpečnost návštěvníků:

Letošní vánoční trhy budou na obou náměstích v centru města provázet i bezpečnostní opatření. Prostor bude pod dohledem hlídek městských i republikových policistů a v plánu jsou i dopravní omezení. Všechny příjezdové komunikace do prostoru Horního náměstí budou v době od 23. listopadu do 24. prosince z důvodu bezpečnosti návštěvníků denně od 16 do 22 hodin uzavřeny. „Vjezd bude povolen pouze vozidlům IZS, městské policie, technických služeb a na speciální povolení účinkujícím zajišťujícím hudební program vánočních trhů. Za případné komplikace se omlouváme, ale věříme, že se tato opatření setkají s pochopením veřejnosti,“ uvedl vedoucí odboru vnějších vtahů a informací magistrátu Bohumil Šíp.

Vánoční trhy Olomouc připravuje a organizuje o.p.s. Kulturní Olomouc. Město nemá se zajištěním trhů ani programem žádné náklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…