Vsetín: Jarmile Šulákové tleskal vestoje plný sál

17.02.2017 11:36

Vzpomínkové odpoledne na naši nejznámější zpěvačku lidových písní, národní umělkyni a čestnou občanku města Vsetína, paní Jarmilu Šulákovou, si ve čtvrtek 16. února nenechalo ujít více jak pět stovek přátel, kamarádů z kapel, se kterými po celý život spolupracovala, ale i široká veřejnost.

Vsetín: Jarmile Šulákové tleskal vestoje plný sál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vzpomínku na královnu valašského folkloru zprostředkovali zpěváci Zdena Straškrabová a Josef Laža, cimbalistka Růžena Děcká, Miroslav Ekart ze souboru Vsacan, za Český rozhlas Ostrava Rudolf Piskala, za cimbálovou muziku Technik Pavel Rokyta a jeho bratr Jan, za Brněnský orchestr lidových nástrojů Milan Zelinka, za Valašské muzeum v přírodě Jindřich Ondruš, paní Drahomíra Hofmanová, dcera akademického malíře Karla Hofmana, který namaloval obraz Jarmily Šulákové, jež dominoval pietnímu místu, hudební publicista Karel Prokeš, za kapelu Fleret Zdeněk Hrachový a také starosta města Vsetína a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Ve svých vzpomínkách se všichni shodli na tom, že Jarmila Šuláková byla nezdolná optimistka, která vždy rozdávala dobrou náladu a radost. Vyzdvihli také její přínos k propagaci valašské kultury v mnoha zemích po celém světě. Inspirací se stala i pro nastupující generaci folkloristů, když začala spolupracovat s folkrockovou skupinou Fleret. Lidovou píseň tak nenásilně dostala i k mladým lidem například na velkých festivalech.

Venku, v prostoru pod zasedací místností radnice, je až do pátku zřízeno pietní místo, kde mohou příchozí zapálit svíčku, položit květiny a tiše zavzpomínat na Valašskou královnu – matku, paní Jarmilu Šulákovou, která zemřela v sobotu 11. února ve věku nedožitých 88 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…