Žamberk: Výrobce lokomotiv CZ LOKO otevřel laserové centrum

14.12.2015 13:18

Řezací laserové centrum v Žamberku slavnostně uvedla do provozu společnost CZ LOKO, a.s., která je největším výrobcem motorových lokomotiv v zemi.

Žamberk: Výrobce lokomotiv CZ LOKO otevřel laserové centrum
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Toto plně automatické pracoviště se podílí na výrobě kabin, kapot, pneubloků, chladičů, nádrží a dalších kovových komponent lokomotiv a speciálních traťových vozidel. Laserové centrum je vybaveno řezacím strojem Fiber Laser FCL 4020 pro řezání z kovových desek o rozměru 2 x 4 metry. Stroj je vybaven lineárními pohony a optickým vláknem pro řezání oceli o síle až 20 mm, nerezové oceli, hliníku, mědi, mosazi a pozinku.

„Vybudovali jsme pracoviště s nejmodernější technologií, které zrychlí výrobu a zvýší kvalitu našich kolejových vozidel. Díky investici bezmála 14 milionů korun je nyní výroba efektivnější a navíc se značně zlepšilo pracovní prostředí pro naše zaměstnance. Dokonalá přesnost výpalků usnadní následné výrobní operace – ohýbání, sváření, broušení a lakování,“ uvedl Josef Bárta, předseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO.

„Mám upřímnou radost, když se firmám v našem městě daří, zvlášť když je to česká firma. Každá pracovní příležitost přinese městu vyšší bonitu a tady vidíme moderní a čisté pracoviště pro vysoce kvalifikované techniky a programátory. Přeji si, aby úspěch českých lokomotiv CZ LOKO stále rostl a s ním se rozšiřovala i pracoviště, jako je toto,“ řekl přítomným hostům starosta města Žamberk Jiří Dytrt při slavnostní zahájení.

Řezací centrum společnost CZ LOKO umístila do Žamberka, kde má provozovnu její dceřiná firma Letohradské strojírny, v níž má majoritní podíl. Strojírny se věnují v Letohradě opravám kolejových vozidel a v Žamberku kovovýrobě. Od roku 2006 se také podílejí na výrobě chladičů, nádrží, ochranných pluhů a kompletní kapotáži pro všechny výrobní řady lokomotiv včetně prototypů.

Vytíženost centra nyní přesahuje 70 %. Volnou kapacitu společnost nabídne pro kooperace s dalšími strojírenskými podniky.

Akciová společnost CZ LOKO má sídlo a hlavní závod v České Třebové, provozovny v Jihlavě a Nymburce. CZ LOKO holding dosáhl loňského obratu 2,046 miliardy korun a s více než 700 zaměstnanci patří mezi přední středoevropské firmy zaměřené na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…