Žernov: Ve městě bude fotovoltaická elektrárna zásobovat energií veřejné osvětlení

12.10.2022 11:11

Myšlenka zásobovat elektrickou energií z fotovoltaické elektrárny veřejné osvětlení vznikla na Žernově více než před rokem. Obec si nechala zpracovat jednoduchou případovou studii, která řešila potenciál využití obnovitelných zdrojů v rámci městysu.

Žernov: Ve městě bude fotovoltaická elektrárna zásobovat energií veřejné osvětlení
Foto: ceskaskalice.cz
Popisek: Červený most v Babiččině údolí

Jako nejrychlejší a nejefektivnější řešení se jevila právě fotovoltaická elektrárna na střeše obecní sokolovny, která by napájela s bateriovým úložištěm veřejné osvětlení. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Projekt dnes získal cenu veřejnosti v soutěži Buďte inspirací Centra investic, rozvoje a inovací Královéhradeckého kraje.

Možnými úsporami se na Žernově, malé vesnici s 299 obyvateli nad Babiččiným údolím, zabývají systematicky. Obec má šest odběrových míst, přičemž největší částky vydává za budovu úřadu a veřejné osvětlení. V budově úřadu byla akumulační kamna vyměněna za vytápění čerpadlem již před téměř třemi lety. V minulém roce zpracoval zastupitel a ředitel projektově divize firmy Atelier DEK Ing. Ctibor Hůlka případovou studii, která řešila i další možnosti a možné zdroje: větrnou, vodní, sluneční, geotermální energii a biomasu.

„Naše základní případová studie řeší možnosti zejména větrné a fotovoltaické energie. Fotovoltaika s bateriemi na střeše sokolovny je stavebně relativně jednoduchý projekt bez výrazné administrativy. Využili jsme vhodného natočení velké střechy sokolovny.

Původně měla fotovoltaika šetřit asi 27 tisíc ročně. Se současnou krizí to bude samozřejmě mnohem více.“ Návratnost podle loňských propočtů měla být téměř 16 let, ta se samozřejmě výrazně zkrátí na 5-7 let.

K realizaci obec povzbudil i dotační titul Královéhradecké kraje „chytrá řešení“. Projekt totiž není postaven pouze na fotovoltaické elektrárně s bateriemi. Muselo dojít k propojení rozvaděče veřejného osvětlení se sokolovnou přes polovinu vesnice. K tomu dodává starosta Libor Mojžíš: “Myslím si, že je to taková první vlaštovka, která může naznačovat budoucí komunitní řešení ve využívání energetických zdrojů na venkově. Doufám, že se brzo dočkáme toho, že si budeme energii na venkově předávat mezi sebou, prodávat či půjčovat. I mezi obyvateli, úřady, firmami. My jsme aspoň docílili toho, že jsme dvě vzdálená odběrná místa propojili dráty a energii si mezi sebou předávají nezávisle.“

Řešení je pro obec výhodné, v létě totiž Žernovu skončily staré zafixované tarify a tímto řešením se tak eliminují zvýšené náklady na energetický provoz obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…