Zlín: Město podpoří výsadbu ryb

15.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Radnice podpoří projekt Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Zlín „Zarybnění řek Dřevnice a Januštice“. Na výsazení ryb ve vodním toku Dřevnice na území města Zlína vyčlenila z rozpočtu sto tisíc korun.

Zlín: Město podpoří výsadbu ryb
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Je žádoucí, aby vodní toky i jejich blízké okolí byly živým organismem. V letošním roce požádali rybáři o příspěvek na nákup násady ryb do pstruhového pásma řeky Dřevnice, tj. do horního úseky řeky na území města Zlína,“ sdělil náměstek primátora města Zlína pro oblast životního prostředí a zemědělství Vojtěch Volf a doplnil: „Ve zbývajících částech Dřevnice a na Januštici (Fryštáckém potoce) zajistí rybářský svaz násadu ryb z vlastních prostředků.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29553 lidí

O zarybnění se stará Moravský rybářský svaz každým rokem, protože k samovolnému výtěru ryb zde téměř nedochází. Tento nepříznivý stav má hned několik příčin, které vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína Vladimíra Pavlovová:

„Důvodem nedostatečného přirozeného způsobu rozmnožování ryb je dlouhodobě nepříznivá hydrologická situace. Zejména se jedná o sucho, nízký stav vody, která se navíc snadno přehřívá, různé překážky na toku, např. jezy, nebo malé možnosti úkrytů v opevněných korytech. V neposlední řadě má na přirozený výtěr neblahý vliv i občasné nárazové znečištění vody při přívalových srážkách z odlehčovacích komor jednotné kanalizace.“

Druhové složení rybí obsádky odpovídá přirozenému složení v uvedeném úseku řeky Dřevnice. Vysazeny tedy budou např. pstruzi, parmy, lipani či ostroretky.

Projekt „Zarybnění řek Dřevnice a Januštice“ podpořilo město Zlín ze svého účelového fondu Ekofond, v rámci dotačního programu Projekty na realizaci opatření vedoucích ke zlepšení stavu životního prostředí ve statutárním městě Zlíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

16:14 Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

Své kulturní a historické dědictví se chystá Olomouc připomenout tradiční slavností. Svátky spjaté …