Znojmo: Zastupitelé schválili uzavření dodatku s dopravcem. Řidiči dostanou vyšší mzdu

30.03.2017 13:12

Na svém včerejším zasedání schválili znojemští zastupitelé důležitý dokument, který zajistí bezproblémovou dopravu ve městě a řidičům autobusů vyšší mzdu, na kterou mají dle vládního nařízení, vydaného na konci minulého roku, nárok. Schválili totiž uzavření dodatku ke smlouvě o provozování městské autobusové dopravy se Znojemskou dopravní společností – PSOTA.

Znojmo: Zastupitelé schválili uzavření dodatku s dopravcem. Řidiči dostanou vyšší mzdu
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Dodatek řeší zejména úhradu prokazatelné ztráty dopravci, která vznikla v souvislosti s vládním nařízením o zvýšení mezd řidičů a kterou se dle platné smlouvy s dopravcem, jež vzešla z výběrového řízení v roce 2010, zavázalo město hradit. Ve smlouvě je totiž mj. řečeno, že se město zavazuje uhradit dopravci prokazatelnou ztrátu vzniklou legislativními změnami dotýkající se sytému financování dopravní obslužnosti, pracovněprávních vztahů, daní a poplatků.

Celkem se jedná o úhradu ztráty ve výši cca 3,5 mil. korun. „Jelikož jako řádní hospodáři disponujeme v souvislosti s úhradou městské autobusové dopravy s rezervou ve výši cca půl milionů korun, budeme rozpočtovým opatřením schvalovat v uvozovkách jen 3 miliony korun. Rád bych ale dodal, že ačkoliv si práci řidičů vážíme a za svou práci si zaslouží být náležitě odměněni, nelíbí se nám fakt, že kvůli nařízení vlády jsme my jako město nuceni z měsíce na měsíc najít v našem už tak napnutém rozpočtu 3 miliony korun navíc na věc, kterou jsme nijak nemohli ovlivnit,“ komentuje celou situaci starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. „Společně se starosty ze Svazu měst a obcí tak budeme chtít jednat s vládou, aby městům tyto neočekávané vícenáklady pokud možno kompenzovala,“ dodává starosta.

Uzavřením dodatku se tak definitivně završily spory, které od loňského léta panovaly mezi odborovou organizací, zaštiťující zaměstnance společnosti, a Znojemskou dopravní společností – PSOTA. Město se do toho sporu jako mediátor vloni vložilo a bylo i u podpisu kolektivní smlouvy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci. Následně musela znojemská radnice vyřešit, zda je kompenzace navýšení mzdy řidičů dle nařízení vlády ze strany města v souladu se zákonem. Právní analýzy ukázaly, že ano, a tak mohli znojemští zastupitelé včera schválit uzavření dodatku ke stávající smlouvě.

Výše jmenovaný dodatek ještě upravuje úhradu ztráty vzniklou změnu skutečně ujetých kilometrů v souvislosti s požadavkem města o závlek linky autobusu k DPS Vančurova (tady jde ale o marginální částku cca 8 000 korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…