Znojmo bude v roce 2018 plné kultury, folkloru i sportovních aktivit

25.01.2018 14:32

Město Znojmo a Znojemská Beseda si i pro letošní rok připravily řadu kulturních akcí, a tak je na čase si zaplnit prázdná místa v kalendáři pro rok 2018. Známý je termín Znojemského historického vinobraní, první detaily už odtajnili organizátoři závodu ve výběhu na radniční věž Znojmo Extreme 790 a termíny už mají i akce Zdravého města Znojma.

Znojmo bude v roce 2018 plné kultury, folkloru i sportovních aktivit
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Pod záštitou Zdravého města Znojma opět proběhnou různé sportovní i osvětové akce, které jejich účastníky nenechají zahálet. Jarní Dny zdraví nabídnou nejen zajímavé sportovní aktivity, ale i poučné přednášky, a to v termínu od 12. do 23. března. Školy a školky se mohou těšit na Den Země (20. duben) a nově se Znojmo zapojí i do kampaně Den bez úrazu (12. června). V květnu se pro změnu mohou blýsknout cyklisti a jezdit co nejčastěji Do práce na kole a v září připomene kampaň Den bez aut (21. září) problematiku mobility ve městě. Více informací k akcím Zdravého města budou na www.znojmo-zdravemesto.cz.

Další akce pořádané Městem Znojmem a Znojemskou Besedou

Už v březnu se uskuteční festival dokumentárních filmů Jeden svět Znojmo, termíny projekcí jsou pro školy 15. – 20. března, pro veřejnost 20. – 23. března. Den poté, 24. března, startují Znojemské Velikonoce a tradiční trhy i bohatý kulturní program zaplní Horní a Masarykovo náměstí až do 1. dubna.  Na poslední den v dubnu je tradičně naplánované také Pálení čarodějnic v Kapucínské zahradě za Vlkovou věží.

V květnu se o plný kalendář postarají Májové slavnosti. Znojmo přivítá partnerská města 4. a 5. května, studenti oslaví Majáles 7. května. Tradičně ve sváteční den, 8. května, přinese Festival vína VOC Znojmo do centra dění víno, folklor a gastronomii.

Pivní slavnosti si letos milovníci piva mohou poznamenat na 9. června a o dva týdny později, 16. června, pro změnu čeká jedinečný zážitek sportovní nadšence, a to v podobě závodu Znojmo Extreme 790. Startovné ze třetího ročníku poputuje opět na charitativní účely: tentokrát výtěžek pomůže devatenáctileté Nelle Liškové, která trpí těžkým onemocněním ledvin.

Na začátku druhé poloviny roku se chystá Znojemské kulturní léto, s koncerty, letním kinem i se Slavnostmi okurek, které jsou naplánované na 3. srpna. V rámci něj se také od 22. do 26. srpna vrátí do Znojma šapitó a festival Znojmo žije divadlem.

Září bude patřit vínu! Největší svátek vína u nás, Znojemské historické vinobraní, se odehraje od 14. do 16. září na 13 programových scénách a jeho vrcholem bude velkolepý historický průvod krále Jana Lucemburského s družinou čítající na 500 dobových postav. Z hudebních vystoupení již lze jmenovat hvězdná jména, jakými jsou Klara Vytisková, Ben Cristovao nebo kapely Buty či Harlej. Dvoudenní permanentky jsou již nyní ke koupi za zvýhodněnou cenu 300 korun. Více na  www.znojemskevinobrani.cz

Víno oslaví ve Znojmě i v listopadu se svatým Martinem, který přijede na bílém koni na Slavnosti mladého vína 11. listopadu, nebo o týden později, 16. listopadu, v Louckém klášteře při Setkání cimbálových muzik

Rok plný akcí zakončí tradiční Znojemský advent. Vánoční trhy, venkovní bruslení a kulturní program zaplní obě náměstí v centru Znojma od 2. do 23. prosince.

Ve Znojmě se toho ale děje samozřejmě více, zapomenout nemůžeme na populární Hudební festival Znojmo (12. – 29. července) nebo na Burčákfest (28. – 29. září). Aktuální kalendář akcí ve Znojmě naleznete vždy na  www.znojemskabeseda.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…